Национална среща "Анастас Петров"
Национална среща "Анастас Петров" / Дарик Добрич, архив
XVIII Национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” ще се състои в Добрич между 23 и 25 юни под патронажа на кмета Йордан Йорданов. В тазгодишното издание са допуснати за участие 40 състезатели - трима от старша (от 20 до 26 години) и 37 от младша възраст (от 14 до 19 години). Конкурсът се провежда в два състезателни тура: І - Задължителна класическа хореография, ІІ - Класическа и съвременна хореография. Участниците са млади артисти-балетисти от професионални балетни трупи, ученици от средните училища по изкуствата и различните балетни школи. Участието в национален балетен конкурс от такава величина е голям плюс в творческите им биографии и за мнозина е силен старт на кариерата.
 
Програмата на срещата започва официално на 24 юни в 9.30 ч. в Драматичен театър „ Йордан Йовков”. С откриването ще се състои и първият тур - Класическа хореография. В същия час в неделя е втори тур - Класическа и съвременна хореография. На 25 юни от 18.00 часа е награждаването и галаконцертът на лауреатите и финалистите.
 
Националната среща „Анастас Петров“ се организира и провежда от фондация  „Международен балетен конкурс - Варна”, с любезното съдействие на Министерство на културата, Община град Добрич и Драматичен театър "Йордан Йовков". Проявата е включена в  Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2017 г.  Изпълнителите получили Голямата награда  „Анастас Петров”, І, ІІ и ІІІ награда в Група „Б” Младша възраст до 18 години ще получат от Министерство на културата едногодишна стипендия.
 
Председател на журито и тази година е доц.  Ясен Вълчанов –  премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ-София и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той  е първият носител на Голямата награда на  името на Анастас Петров от 1982 г., лауреат на Международния балетен конкурс-Варна 1983г. Негови колеги са Сара - Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет. През 2016 г. е наградена с най-високото отличие на Министерство на културата „Златен век” за  изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство; Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет, носителка на Голямата награда на името на Анастас Петров от 2001 г. на Международния балетен конкурс - Варна 2002 г., печели специалната награда на Силвия Ко, Япония за перспективен млад танцьор; Росен Канев - премиер солист на Софийската опера и балет, носител  на Трета награда от Националния балетен конкурс „ Анастас Петров” 1993 г., удостоен с „Кристална лира” 2001 г. на Съюза на българските музикални и танцови дейци и наградата „Анастас Петров“ 2012 г.  за педагогическа дейност; Любомир  Кацаров - премиер солист, балетен педагог в НУИ " Добри Христов" Варна, преподавател в катедра „Хореография” на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Със своята партньорка Екатерина Илиева през 1964 г.  откриват първия в света Международен балетен конкурс във Варна.
 
Началото на балетното изкуство в България се поставя през 1927 г. и един от първите балетмайстори е Анастас Дачев Петров - приет за основоположник на българския балет. Роден е на 1 септември 1899 г. в град Добрич, починал на 79 години на 26 декември 1978 г. в гр. София. Бил е солист и балетмайстор в Софийската национална опера от 1927 г. до 1961 г.