Добрич отново е домакин на Националния балетен конкурс „Анастас Петров
Добрич отново е домакин на Националния балетен конкурс „Анастас Петров / Дарик Добрич

Добрич отново е домакин на Националната среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров". 14-то издание на Конкурса се организира тук след десетгодишно прекъсване, припомнят от пресслужбата на общината. Събитието ще се проведе в драматичен театър "Йордан Йовков" от днес до 4 юли.  

В конкурса ще участват 35 балетни изпълнители от Националното училище за танцово изкуство - София, Софийската опера и балет, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна, Балетното училище "Щатс опера" - Виена, Оперно-филхармонично дружество - Бургас, Националния балет от Флорида - САЩ и Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

Официалното откриване на балетната среща е на 3 юли от 9.00 часа ДТ "Йордан Йовков".

Проявата е включена в Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2010 година. Танцьорите, получили голямата награда „Анастас Петров", І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в група „Б" - младша възраст ще получат едногодишна стипендия от Министерството на културата.

Конкурсът се провежда в три състезателни тура: І-ви тур - Класическа хореография от задължителната програма; ІІ тур - Класическа хореография; ІІІ тур - Класическа и съвременна хореография. Наградният фонд изцяло е осигурен от община Добрич.

Голямата награда „Анастас Петров" представлява парична награда и диплом. Освен това ще бъдат връчени още една специална награда на името на Анастас Петров- статуетка на добричкия художник Христо Господинов и диплом, както и специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева". Осигурени са и парични награди и дипломи за талантливи изпълнители.

Журито е с председател доц. Бисер Деянов - премиер солист, педагог, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, лауреат на Международния балетен конкурс - Варна. Членове на авторитетното жури са прима балерината и балетен педагог Евгения Кръстева, балетният педагог проф. Лили Драгулева, прима балерината и музикален педагог Росалия Кирова и доц. Ясен Вълчанов - Премиер солист и преподавател в АМТИИ-Пловдив, носител на Голямата награда на „ Анастас Петров" 1982 година.

Закриването на срещата, обявяване на наградите и галаконцертът на лауреатите и финалистите ще се състои на 4 юли от 19.00 часа в Драматичен театър "Йордан Йовков".