Зелен образователен център Шабла
Зелен образователен център Шабла / netinfo
Да бъде създаден музей на открито в Шабла – около тази идея са се обединили участниците в научната конференция „Шабленският край – перла в праисторическата цивилизация по Западното Черноморие и Долния Дунав“. Форумът се проведе преди дни в Зеления образователен център в Шабла. Неговата цел бе да популяризира световно значими исторически факти и хипотези, свързани с културно-историческотонаследствоот района на Западното Черноморие и Долния Дунав.

Участници в конференцията бяха утвърдени учени и изследователи от Варна, Добрич и Шабла. Авторите запознаха аудиторията със своите научни изследвания върху конкретни теми, свързани с постиженията на халколитната Черноморска цивилизация Варна, със съвременния поглед върху теорията за потопа в Черно море, с десетилетните проучвания на археологическия комплекс „Дуранкулашко езеро“, с резултати от разкопките на крепостта Кария край нос Шабла и други.

Тези разработки ще обогатят и доразвият световното познание за разбирането на Европейската цивилизация, както и ще могат удачно да бъдат използвани за целите на туризма в община Шабла.

Един бъдещ музей на открито в Шабла може авторитетно да разкаже за съществуващите на територията на общината паметници със световна културно-историческа значимост и  да я представя пред света не като провинциална дестинация с локално значение, а като атрактивна туристическа дестинация, която се явява значима част от световното културно-историческо наследство, категорични са учените, участвали в конференцията.