/ Дарик Добрич
Ваксините са най-безвредните и ефективни препарати за борба с болестите, припомни в Добрич д-р Ангел Кунчев
Всеки ден в България се диагностицират по две-три жени с рак на маточната шийка, а една българка умира от това заболяване. Стряскащата статистика изнесе в Добрич главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, само преди две седмици австралийското министерство на здравеопазването  е отчело с цифри и факти, че след 15  години приложение на ваксината срещу рак на маточната шийка, страната вече е  решила проблема с този рак. „В този контингент момичета, които вече са във фертилна възраст те нямат това заболяване.

През това време ние наговорихме купища глупости, писахме купища лъжи, уплашихме родителите и от едно покритие между 15-25%, което имахме в отделните региони, то се срина на 2-3%” – коментира д-р Кунчев.

Той информира, че се отчита много добър прием  при друга ваксина – ротавирусната, която не е инжекционна, а на капки и вероятно затова се приема много добре от майките и децата.  При нея има покритие в отделни райони на страната между 30-35%, което е много добър показател, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Според него българският имунизационен календар  е много добър и  много близък до този, който се прави в Европа.  Обмисля се  вариант от догодина да се намалят реимунизациите с още една срещу туберкулоза при 11-годишните деца, съобщи д-р Кунчев като припомни, че в Европа повече от половината страни изобщо не правят ваксини срещу туберкулоза, защото нямат проблем с това заболяване.

„България е единствената европейска страна с  5 приема на тази ваксина, намалихме ги на 4, а сега предстои да ги намалим на 3. Единствените страни с два приема са Гърция и Чехия, а всички останали са с по един прием” – подчерта главният  държавен здравен инспектор. Той информира и че се обсъжда намаляването  на реимунизациите и при стрептококовата ваксина.

Амбицията на здравното министерство е с една национална програма да осигури реинбурсация на ваксината срещу грип на рисковите групи, най-вече на хората над 60-65 години. Обмисля се и да се въведе  ваксина срещу варицела.  Най-рано обаче това може да се случи  през 2020 година. Ваксината ще бъде предложена като препоръчителна, а не като задължителна , но държавата ще покрива нейната стойност – каза още д-р Ангел Кунчев.

„11 страни от ЕС имат тази ваксина в техните имунизационни календари. Варицелата  е една от най-леките детски шарки и в огромната част от случаите протича доброкачествено, но разпространението й е много широко.

Миналата година в България имаше 25 007 случая, а през 2016 г – 32 000 случая.  Миналата година бяха хоспитализирани 420 деца с усложнения след варицела, имаше и смъртни случаи сред млади мъже.

За една макар и малка част от хората заболяването протича тежко. В САЩ вече имат 20-годишен опитк с тази ваксина, в някои европейски страни като Германия и Гърция имат 10-годишен опит, който показва, че ваксината е безопасна и ефективна” – коментира д-р Кунчев.

В Добрич той се срещна с общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, родители, представители на сдружения и пациентски организации, за да разговарят по темата „Ваксини и здраве”.

Пред тях той припомни, че изпълнението на имунизационния календар е основна задача на общественото здраве във всяка една държава и е част от нейната стратегия за национална сигурност.

По думите му, в България има много добро изпълнение на имунизационния календар за различните имунизации. Покритието в първата година след раждането  е  между 98-99%, след това спада и достига до 80-85% в най-високите възрасти, но при хората след 65 години процентът вече е доста нисък.