/ netinfo
Има промени в процедурата за кандидатстване и са актуализирани образците на документите за включване в процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Младежка заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съобщават от Бюрото по труда.

Едновременно с подаването на заявка в ДБТ, работодателят вече следва да представя и необходимите документи за преценка на неговата допустимост да получи финансиране по проекта. Броят на документите за допустимост също е намален, тъй като вече по служебен път се извършват проверки на основната част от декларираните обстоятелства.

76 фирми попълниха анкета за потребностите от работна сила в Добричко

Отпада периодичното публикуване на регистър с информация за одобрените заявки, а работодателите ще бъдат уведомявани своевременно чрез писмо за тяхното одобрение или неодобрение.

От началото на проекта на територията на област Добрич 464 младежи до 29 г. включително са включени в стажуване или в обучение по време на работа, от които 175 са останали на работа след приключване на обучението, а 112 след стажуването.

За участие в проекта заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури. Работодателите могат да осигуряват заетост за младежи посредством стажуване и/или обучение по време на работа.

Изключение правят органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, които могат да заявят свободни работни места само за стажуване при работодател за младежи със завършено висше образование. В кръга на допустимите работодатели не са включени областните управители и областната администрация.

Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за младежи с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на територията на цялата страна до изчерпване на финансовия ресурс. Постъпилите заявки се обработват по реда на тяхното подаване.