Окръжна прокуратура Добрич
Окръжна прокуратура Добрич / Дарик Добрич
Обезщетение от 5 000 лева дължи прокуратурата на мъж от Добрич заради незаконно обвинение, реши Окръжният съд. Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, въз основа на искова молба, подадена от 53-годишния добричлия. В нея той настоява за обезщетение от 150 000 лева за нанесените му неимуществени вреди в резултат на незаконно обвинение в данъчно престъпление и документна измама. Наказателното производство срещу него е започнало през 2008 г. и продължило 8 години, преди да бъде прекратено поради недоказаност на обвинението.

Окръжният съд прие за справедливо мъжът да получи 5 000 лева и отхвърли като неоснователна претенцията над този размер. В мотивите се посочва, че наказателното производство е било образувано през 2008 г., но първоначално разследването се е водело срещу „неизвестен извършител“. Първото привличане на ищеца в качеството му на обвиняем датира от октомври 2011 г., а освен това в определени периоди производството е било разглеждано от различни съдебни инстанции. Разследването, за чието срочно приключване отговаря Прокуратура, е продължило общо 3 години и 1 месец, но по-голямата част от доказателствата са били събрани преди привличането на ищеца като обвиняем, а след това е имало големи периоди, в които процесуално-следствени действия не са били извършвани
.
При тези съображения Окръжният съд отчете прекомерната продължителност на досъдебното производство, по време на което мъжът е бил отстранен от работа и негативните му преживявания в този период. Съдът намери за недоказани твърденията на ищеца за разгласяване на факти относно обвинението и поставянето му в социална изолация, както и че сочени от него заболявания се намират в пряка причинно-следствена връзка с незаконното обвинение.

Прокуратурата дължи и законната лихва върху посочената сума, считано от датата на прекратяване на воденото наказателното производство срещу ищеца - 22.11.2016 г., до окончателното й изплащане. Решението на Окръжен съд - Добрич не е окончателно и може да бъде атакувано пред Апелативен съд - Варна.