/ netinfo
Ремонтът на покрива на читалище „Йордан Йовков” в Добрич ще започне през месец април, ако метеорологичните условия позволяват. Целевите средства в размер на 103 хиляди лева, отпуснати от правителството, вече са постъпили по сметките на културния институт, съобщи за Дарик секретарят му Красимир Масурски.

Покривът е компрометиран от години и това не позволява да се ползва залата на читалището, която е с отлична акустика и би могла да посреща много градски прояви. Тези средства обаче вероятно няма да са достатъчни, опасява се Масурски. Затова той апелира към добричлии който желае и има възможност да направи дарение на читалището.

МС отпусна пари за ремонт на покрива на Читалище „Йордан Йовков“


Покривната конструкция на читалището е съставена от две части – многоскатен покрив на старата сграда и плосък на административната. В лошо състояние е многоскатният покрив. На един от скатовете има дупка с площ около 4 квадрата, точно над сцената на залата. На другия скат отворът е 2-3 квадрата. При валежи всичката вода тече в сградата, обясни Масурски.

Състоянието на покрива не е добро от десетилетие насам. Той е изграден 60-те години. „Тогава материалите бяха по-добри. Ако не беше така, досега покривът да е паднал”, коментира Масурски.

900 кв. метра е общо площта на скатния покрив, 1000 квадрата е плоският.

Читалището ще организира ремонта, който по думите на Масурски ще бъде сложен. Изпратено е писмо за съдействие до Камарата на архитектите. Предстои детайлно обследване на покрива.

Засега пораженията вътре в сградата не са конструктивни, но след ремонта ще се наложи освежаване, каза още Масурски. Залата на читалището е забранена за ползване от Пожарната и полицията от около 4 години. Тя е с 300 места – 200 стационарни и 100 полифункционални.

Реалистично е за празника на Добрич 25 септември тя да бъде готова за експлоатация.