Няма да вдигат цената на водата до края на 2015 г.
Няма да вдигат цената на водата до края на 2015 г. / Дарик Добрич - архив

Цената на водата в Добрич и региона няма да се повишава до края на 2015 г., независимо от форсмажорните обстоятелства, които биха могли да се случат. Това заяви в ефира на Дарик радио изпълнителният директор на ВиК Добрич инж.Юлиян Иванов. До кметовете и Общинските съвети в Добричка област е изпратен двугодишният бизнес –  план на водното дружество, за да се запознаят с планираните инвестиции и развитие на фирмата, информира Иванов. Той бе категоричен, че  добруджанци няма да плащат най-високата цена за вода в България, тъй като други дружества са заложили повишение на потребителските такси.

84% са загубите на ВиК в град Добрич по добива и доставката на вода, припомни инж.Иванов и информира, че в момента от Европейската банка за възстановяване и развитие обучават 9 души от екипа на дружеството в откриване на течове, управление на водни ресурси, хидравлични модели и намаляне на налягане. Тези дни специалистите работят в кв. Рилци, където загубите са 1 000 кубика за 24 часа.

Към настоящия момент ВиК - Добрич напълно се е издължил към "Енерго Про", обяви още Юлиян Иванов. По повод конкурса за нов доставчик на електроенергия, той информира, че една от фирмите – участници в конкурса – софийската „Енерджи съплай” ЕООД обжалва резултатите от класирането в КЗК. „Съобразили сме се с търговския закон и най-ниската представена цена за мегават час електроенергия – 83.95 лв. с падеж на плащане 60 дни. В момента в КЗК обжалва фирмата, която е дала най-високата цена – 120 лв. за мегават. За мен е необяснимо, защо тази фирма е дала такава висока цена, може би са нямали намерение да бъдат сериозен играч и да спечелят процедурата, както е необяснимо защо се жалят, за да протакат процедурата. В този един месец докато тече обжалването, ВиК - Добрич ще изгуби между 420 и 450 хил.лв., защото ще плащаме електроенергия по старата цена – 145 лв.” – коментира Иванов. "Енерджи съплай” ЕООД е собственост на Соня Кадиева. Запитан дали това е фирма на съпругата на депутата от БСП Георги Кадиев, както се говори, водният шеф отрече да има подобна информация.

Новият доставчик на ток на водното дружество е "Енергийна финансова група"АД, която предложи 83.95 лв. лева за мегават час енергия с падеж на плащане 60 дни. Цените в офертите на останалите три фирми, участвали в обществената поръчка са съответно 84.11 лв., 85.00 лв. и 120 лева. Между 300 – 380 хил.лв. на месец ще бъдат спестени с новите цени за електроенергия. Всички спестени средства ще бъдат реинвестирани в дружеството като техническа помощ и високи технологии, подчерта изпълнителният директор.

Той информира, че за последните четири месеца в дружеството са постъпили около 480 хил.лв. от битови абонати със стари задължения. Около 120 хил.лв. дължат фирмите към настоящия момент на водната компания. Общият размер на задълженията към ВиК Добрич са около 5 млн. и 500 хил.лв. В същото време неотложните плащания на дружеството към доставчици вече са около 2 млн.лв. Общите задължения на фирмата надхвърлят 32 млн.лв.

По повод проекта за водоснабдяване на Добрич и областта от язовир Цонево, Иванов информира, че в момента тече процедура за изпълнител на предпроектно проучване, която трябва да приключи до края на месеца. „До две-три години Добруджа я грози опасност от режим на вода, ако не се потърсят алтернативни методи за водоснабдяване. Проблем е не само амортизираната мрежа, но трябва да вземем под внимание и интензивното земеделие, което повишава нитратите в основните водозахранващи кладенци  като в Шабла например” – коментира водният шеф.

Той сподели, че е направено запитване до ДКЕВР по повод общите водомери в жилищните блокове. В пилотен проект на ВиК Добрич се предлага общите водомери в блоковете да бъдат изнесени в общите части - в табло на партерните етажи например и да няма разпределение на обща вода. „Сега има много некоректни абонати, които не отчитат реални количества потребена вода на личните си водомери, която се начислява на общия. До септември месец се надявам проектът да бъде представен в МОСВ. По ПУДОС сме проучили, че има възможност средствата за изнасяне на общия водомер да са за сметка на ВиК” – коментира инж.Иванов.

Водният шеф информира, че през май месец ще стартират масови проверки за подмяна на общите водомери. Ще продължи практиката да се преустановява услугата превоз и доставка на вода на абонати, които не са платили над 3 вноски на водното дружество. „Водата е безплатна, но услугата по доставката й е с пари” – категоричен бе Юлиян Иванов.