/ ThinkStock/Getty Images
Разпоредено е незабавно ваксиниране
От 2011 година до днес няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич, съобщават от Регионалната здравна инспекция. През 2009 г., след 13-годишен период без заболели, е имало 614 случая или заболяемост 302 на 10 000 души. За 2010 г. са регистрирани 163 случая.

Седем деца от Разлог се лекуват от морбили в болница в София

Съгласно Имунизационния календар у нас, първата доза от ваксината срещу морбили се поставя на 13-месечна възраст, а втората доза - на 12 години. През 2018 г. с триваксина в Добричко на 13 месечна възраст са обхванати 1 166 деца, което е 85,74%. На 12-годишна възраст са имунизирани 1 468 деца, т.е. 78,25%. На други възрасти са обхванати 22 лица. Постигнатият имунизационен обхват не отговаря на критериите на СЗО за над 95%.

От РЗИ отчитат и деца, отложени от имунизации поради трайни медицински противопоказания, необхванати поради миграция или отказ от ваксини. Здравните специалисти напомнят, че са разпоредени значителен обем противоепидемични мерки. В спешен порядък следва лекарите да прегледат имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години, като откритите неимунизирани трябва да бъдат ваксинирани незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Разпоредено е да не се допускат случаи на необосновано отлагане. Подлежащите през 2019 г. ще се имунизират приоритетно.

Тежко остава състоянието на детето с усложнения от морбили

Изготвено е предписание до всички лечебни заведения
за болнична и извънболнична помощ за насочване вниманието на медицинските специалисти към ранно откриване признаците на заболяването и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение; насочване на всички случаи със симптоматика на морбили за консултация с инфекционист и по негова преценка извършване на серологично изследване, хоспитализация и лечение.
Лечебните заведения трябва да прилагат стриктно противоепидемичните мерки  за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.

Здравните власти призовават всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са  абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.

В РЗИ-Добрич е налична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за нуждите на амбулаториите за първична медицинска помощ за незабавно имунизиране на подлежащите контингенти на 13 месечна и 12 годишна възраст и на неимунизираните до 18-годишна възраст, информират оттам.