Над 250 души са евакуирани в Добричко от началото на снежната блокада
Над 250 души са евакуирани в Добричко от началото на снежната блокада / Дарик Добрич
Над 250 души са евакуирани в Добричко от началото на снежната блокада
92087
Над 250 души са евакуирани в Добричко от началото на снежната блокада
  • Над 250 души са евакуирани в Добричко от началото на снежната блокада

Силният вятър и огромните преспи, които навява, е най-сериозният проблем в Добричко в снежната блокада в последните дни. Това каза за Дарик директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Толкова тежка зимна обстановка не помнят и служители с 40-годишен стаж. На места са образувани преспи по 2-3 метра, които не могат да бъдат пробити с часове. На помощ в региона са били 4 високопроходими машини от други дирекции - МТ-ЛБ, което е разпределено в община Тервел; два автомобила „амфибия", предоставени от Плевен и Варна и един ратрак, дошъл от Русе. Специализиран автомобил е предоставила и Община Генерал Тошево. Помагали са със своя техника арендатори и други представители на бизнеса.

Приоритетно се почистваха пътищата от общинските центрове към областния град, както и трасетата за Варна и Силистра, посочи Димитров. Освен това се е наложило оказване на помощ за служителите на „Енерго-про" при разчистване на достъпа до аварии по електроснабдителната мрежа.

От началото на втория снеговалеж на 6 януари до днес в Добричко са евакуирани над 250 души, съобщи Дарин Димитров. Всички са извадени от закъсали автомобили и са извозени до топли места, където да пребивават. 20 от тях са спасени, когато вече са били в критично положение, добави той. Всички, попаднали в преспи и снегонавявания, са били не по главните пътни артерии, а в отсечки между малки населени места. Достъпът до тях е бил изключително затруднен.

Има един смъртен случай в Добричко в снежната блокада - 67-годишен мъж е починал вследствие измръзване във вилна зона Балчик. Според Димитров причината да се стигне до леталния изход е, че не е подаден сигнал навреме. Съобщено е в РУ на МВР от хора, живеещи в района, че не виждат своя съсед от няколко дни. Човекът обитавал фургон, който явно не се е отоплявал. Когато полицаите са се отзовали на сигнала, той вече е бил в много тежко състояние и е починал впоследствие в болницата.

Дарин Димитров каза, че превантивната дейност и подготовката за лошото време в Добричко са били перфектни, както и координацията между службите. От 6 януари по пътищата са мобилизирани наличните служители на Пътното управление, „Пожарна безопасност и защита на населението", ОД на МВР, общините и дори военни. Функционирал е денонощно кризисен щаб с постоянна връзка между началниците на ведомства. Прави се всичко възможно за прочистването на пътната мрежа, най-важното е да няма бедстващи хора и загинали, посочи Димитров. По думите му, най-тежка е била ситуацията в общините Генерал Тошево, Тервел, Крушари и Добричка - най-вече заради силния вятър. В морските общини е било по-тихо и спокойно.

Чуйте още от Дарин Димитров в аудиото.