Готов е новият Общ устройствен план на Добрич
Готов е новият Общ устройствен план на Добрич / netinfo
 „Новият Общ устройствен план на Добрич е изработен с хоризонт 20 – 25 години. Собствеността на гражданите е на преден план. В същото време новите социално-икономически условия предполагат нова планировка и структуриране на градската територия”, заяви пред Дарик арх.Иван Димчев - ръководител на проектанския екип, разработил плана.

Документът ще бъде подложен на обсъждане на сесията на Общинския съвет на 25 юли. Последният Общ устройствен план на града е отпреди 20 години и е бил разработен от почти същия екип, както и сегашния.  Изготвянето на новия план е отнело две и половина години.

Един от важните акценти, заложени в ОУП, е теренът на бившето военно летище, което ще придобие нови функции. Предлага се там да се създаде интермодален терминал. Това е съвременна форма на изграждане на логистични центрове, посочи арх. Димчев. Терминалът ще съвместява няколко вида транспорт – въздушен, железопътен и колесен, като особено важна е близостта на Варна и Силистра като речно пристанище. Голяма чест от територията вече е отстъпена на общината от Министерството на отбраната. На терминала ще се усвоят и нови работни места.

Северната и Северозападната производствена зона ще бъдат разширени с цел нови инвестиционни намерения. Определени терени на източната тангента на града, с възможности за промяна на предназначението им, също ще се включат в плана.

Лозята на Добрич стават селищно образувание. С локализирането на тези зони ще може да се изработват нови подробни устройствени планове, които да ги осъвременят и да се изградят нови пътни връзки.

Нови възможности дава ОУП в централната градска част. По думите на арх.Димчев ще има възможност за уплътняване на териториите, за да се използват по-интензивно и по-рационално.

За гробищния парк се предвижда разширение в западна посока. Дейността ще се извършва поетапно, защото трябва да се обезщетяват собственици на земи и това ще бъде сравнително дълъг процес, подчерта арх.Димчев.

Той допълни, че при изработването на плана са взети предвид и предложения на граждани, направени по време на общественото обсъждане. Например ще бъдат вкарани в чертите на града жилищни сгради и стопански двор, които се намират на север от бул.”Трети март” и на запад от Западната индустриална зона. Така тази структурна единица ще може да бъде облагородена.