17 ноември - Международен ден без тютюнопушене
17 ноември - Международен ден без тютюнопушене / Дарик Добрич

Да спрем да пушим поне за един ден" - с този призив през 1971 година американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, а със спестените средства основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. През 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България.

Тема на кампанията за 2016 г. е: „Здравословно ний умеем в нашия град да живеем". Темата обхваща здравословния начин на живот; превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

У нас 37,4% от населението на възраст над 20 години са активни пушачи.

Един от най-разпространените митове сред пушачите е, че пушенето им помага да се справят със стреса. Наистина, при поемане на поредната доза никотин, стресът като че ли намалява, а тонусът се повишава и се появява усещане за удоволствие. Това се случва, защото никотинът активира хормоните на щастието и предизвиква приятно усещане на спокойствие и релаксация. Оттук идва и желанието на пушача отново и отново да изпита тези приятни усещания. Когато няма цигара, той започва да нервничи (проява на абстиненция) и за да се освободи от тази нервност, пали цигара. В случая самата абстиненция причинява стрес, в допълнение към всички други стресови фактори, които ежедневието ни предлага. Данни от психологията и физиологията доказват, че при стрес организмът реагира с учeстено сърцебиене, повишено кръвно налягане, вътрешна напрегнатост и тревожност. Парадоксалното е, че никотинът има същия физиологичен ефект. Още в първите 7-10 секунди след вдишване той стеснява кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и сърцебиенето, а въглеродният окис на цигарения дим ограничава притока на кислород в мозъка. Като резултат е нарушено пълноценното функциониране на всички психични процеси - памет, мислене, внимание, въображение и др. Наред с никотина пушачът поема катрани, въглероден оксид и много други вредни вещества, над 50 от които са силно канцерогенни. Като резултат той попада в порочен кръг в който здравето му се влошава, а стресът се увеличава. Употребата на тютюневи продукти е неефективен начин за справяне със стреса, която води до зависимост и е доказана причина за редица заболявания.

Клиничният професор Дийн Орниш от Калифорнийския университет споделя ново изследване, което показа как когато живеем здравословно, храним се по-добре, поддържаме тялото си в добра физическа форма и обичаме повече, мозъкът ни получава по-голям приток на кръв и повече кислород. Нещо повече, започва да образува нови мозъчни клетки. Има няколко неща, които още можем да направим: шоколад, чай, боровинки, алкохол в умерени количества, контролиране на стреса и др. От друга страна, нещата, които могат да влошат положението и да предизвикат загубата на мозъчни клетки, са: наситени мазнини и захар, никотин, опиати, кокаин, твърде много алкохол и хроничен стрес.

По повод Международния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция - Добрич организира провеждането през месец ноември на изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене, интерактивни обучения с демонстрация на апарат Smoker luzer и пушещ макет, информационна кампания с разпространение на образователни материали за здравословен начин на живот в Добрич, Шабла, Каварна, Тервел и Генерал Тошево. Всеки може да получи подкрепа в преодоляването на зависимостта в здравната инспекция.