Ден за прошка
Ден за прошка / netinfo
Прошката лекува и освобождава
...И прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници. Това е част от молитвата, с която, според Библията Христос призовава хората да се молят. Прошката между хората в нея е като условие за да ни бъде простено. Искането на прошка, покаянието за грешките е акт на зрялост. Освен очистване от стари тежести е и път към себеопознаване и развитие. Да простиш е облекчение, великодушие и обещава спасение. Според писанието, Христос иска от нас да прощаваме 70 пъти по седем. Всеки ден. Защото да простиш, означава да приемеш и да се освободиш от бремето на огорчението."Ако вие не прощавате на човеците, то и вашият небесен Отец няма да прости прегрешенията ви", е казал Христос. В Гетсиманската градина, преди да бъде разпънат на кръста, Господ измива краката на своите ученици, с последната Заповед: Обичайте се един друг, както ви е възлюбил вашият Отец. Символът на измиването е очистване от греховете. Господ го прави към учениците си, но остава посление всеки да го прави към ближния си, защото ако не обичаш тези около теб, които познаваш, как ще обикнеш Бог, когото не познаваш, се казва още в Светото писание.
Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост. 
Прошката се иска преди началото на Великия пост, защото с него идва и период на смирение и размисъл. Следващите 50 дни започват с покаянието от грешките днес и да извървим този път осъзнато и с отворени сърца за приемане, мир и любов.