Кметът на Крушевец - почетен гражданин на Бургас
Кметът на Крушевец - почетен гражданин на Бургас / netinfo

На връх събора на селото си, кметът на Крушевец Руси Петров стана почетен гражданин на Бургас. Отличието му бе присъдено на местния стадион пред стотици жители и гости на созополското селище,

Преди да стане кмет, Петров е известен спортист, завоювал световна шампионска титла на турнира в София през 1971 г., година по-късно става четвърти на Олимпийските игри в Мюнхен-Германия, два пъти е шампион на турнира „Дан Колов”, има още куп златни медали от различни международни участия. Жителите на Крушевец аплодиха кмета си, който получи топли поздравления и от досегашния градоначалник на община Созопол Веска Караманова, която бе гост на тържествата по случай събора. Тя поздрави жителите на Крушевец по случай събора им, като им пожела здраве, лични успехи и все по-добри условия за живот в селището им. Да уважат Руси Петров бяха дошли и негови колеги от спорта, сред които трикратния световен и петкратния европейски шампион Петър Киров, трикратния европейски шампион Стефан Иванов, европейския шампион и носител на златния пояс „Дан Колов” Иван Шавов, както и Никола Станчев- първият българин, станал олимпийски шампион по борба.

Съборът започна в петък с футболен турнир, по време на който мереха сили отбори от пет села. Празниците приключиха с големите народни борби, превърнали се в запазена марка за Крушевец. На състезанието присъства и националния отбор по борба и световната шампионка Станка Златева.