Закриват училища в Симитли и с. Плоски
Закриват училища в Симитли и с. Плоски / netinfo
Основното училище в санданското село Плоски, както и Началното училище в кв. “Ораново” в Симитли, ще бъдат закрити, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград. Причината е в по-малкото ученици от определения от образователното ведомство минимум. За затварянето на двете училища има и решения на местните парламенти в Сандански и Симитли, уточни директорът на инспектората Огнян Соколов.

Застрашени от закриване са още училищата в благоевградските села Падеш, Покровник и Бело поле, маломерни и слети паралелки има и в градските училища 6 СОУ и 10 ОУ, допълни Соколов.

Близо 300 са слетите и маломерните паралелки в учебните заведения в Пиринско. Публична тайна е, че в региона има училища, които се състоят от една единствена паралелка само с 10 ученика, каза още шефът на образователния инспекторат. Той обаче не пожела да цитира кои школа попадат в тази категория.

36 млн. лв. ще бъдат заделени от бюджета на образователното министерство за оптимизация на училищната мрежа в страната. Средствата ще се предоставят за подпомагане на общините, които решат да закриват или сливат училища в малките населени места.

До 80 000 лв. ще се дават, ако в закритото училище са учили до 21 деца, а до 250 000 лв., ако над 44 ученици са останали без школо. Парите ще се харчат за ремонт на средищни училища, за подобряване на ученическото оборудване, хранене на децата в училищния стол и за обезщетение на персонала.

За да се закрие или преобразува едно училище трябва да има мотивирано предложение от кмета на дадена община, което да получи одобрение от местния парламент.

Целта на просветното министерство е не да се закриват училища самоцелно, а да се гарантира качествено обучение на децата в маломерните и слетите паралелки, категоричен е Огнян Соколов.

По думите му в най-скоро време ще бъде изготвен списък на защитени от закриване училища, които се намират във високопланински селища, отдалечени от големите градове. За областните центрове обаче е недопустимо наличието на маломерни паралелки и училища, категоричен е той.

Крайно време е да се скъса този порочен кръг на прехвърляне на отговорности между МОН, регионалните инспекторати и местната власт и най-после да се оптимизира училищната мрежа по общини и области, коментира за Дарик народният представител от НДСВ и член на парламентарната комисия по образование и наука Снежана Гроздилова.