Разработиха прототип на двигател, нарушаващ третия закон на Нютон
Разработиха прототип на двигател, нарушаващ третия закон на Нютон / ThinkStock/Getty Images

Американски специалисти от Центъра за космически полети "Джонсън" в Хюстън, щата Тексас, създадоха експериментален образец на електромагнитен двигател, способен да работи в открития космос, предава ТАСС.

В НАСА тестваха успешно вечен двигател, който работи без гориво

Агенцията цитира публикация на сп."Нешънъл джиографик", като учените се надяват, че с иновационната технология ще бъде осъществен полет на космически кораб "без използването на каквото и да било гориво". По думите на конструкторите електромагнитният двигател, кръстен от тях ЕМ-драйв, превръща електроенергията в тяга за сметка на ефекта на отразяването на микровълните в затворено пространство.

"Теоретически такъв вид лек двигател някога ще може да осигури полет на кораб до Марс само за 70 дни", счита сп. "Нешънъл джиографик".

Учени получиха гориво с помощта на бактерии Е. коли

На пръв поглед ЕМ-драйв нарушава законите на класическата физика и по-специално третия закон на Нютон, според който силата на действието е равна на силата на противодействието.

Учените все още не могат да обяснят защо двигателят работи по този начин. Предишни съобщения за неговото разработване бяха посрещнати със скептицизъм от научната общност и проектът беше дамгосан като "лъженаука".

Химици синтезират изкуственото гориво на бъдещето

Специалистите монтирали двигателя на торсионно махало, пуснали го и измерили движението на махалото. По техните оценки ЕМ-драйв е способен да дава 1,2 милинютона тяга на киловат електроенергия. Това е значително повече от възможностите на "слънчевото платно", което е способно да обезпечи тяга от 3-6 микронютона на киловат.

Източник: БТА