Индиец създаде автомобил, кара с вода и калциев карбид
Индиец създаде автомобил, кара с вода и калциев карбид / Thinkstock/Getty Images

Индийски механик конструира автомобил, чието гориво струва само 2 пенса на литър и се захранва с вода и калциев карбид, пише в. "Дейли мирър".

Изобретението е на 44-годишния Мохамед Раис Маркани, който преработил двигател от 800 кубически сантиметра, за да работи с ацетилен. При смесването на водата с калциевия карбид се получава този газ, който обикновено се използва при заваряване с горелка.

Словакия ще произвежда летящи автомобили (ВИДЕО)

Маркани разработвал екодвигателя в продължение на 5 години. Той е от щата Мадхия Прадеш, не знае нито да чете, нито да пише. Но по двигатели с вътрешно горене той се увличал още от детството си. Той работи като автомобилен механик от 15 години.

Идеята му да конструира ацетиленов двигател му хрумнала, когато правел заварка с горелка на собствената си кола. Маркани сега си е извадил патент за изобретението и е бил поканен от китайски автомобилни компании да го доразработи.

Създадоха суперкола с 3D принтер

Но Маркани има едно изискване към бъдещите автомобилни конструктори. Ако решат да използват патента му, те трябва да построят заводите си в родния му щат - Мадхия Прадеш.

Източник: БТА