Космическият телескоп Хъбъл празнува 20 години в орбита
Космическият телескоп Хъбъл празнува 20 години в орбита / снимка: sxc.hu

Космическият телескоп "Хъбъл" навършва 20 години от изстрелването си в орбита на 24 април 1990 г., съобщиха ДПА и ИТАР-ТАСС. Вчера той изпрати нова снимка на висок стълб от газ и прах в мъглявината Карина. Снопове студен водород, примесен с прах, дълги по три светлинни години изскачат от периферията на мъглявината и напомнят на известната снимка на "Хъбъл" от 1995 г. "Стълбовете на сътворението".

Телескопът носи името на астронома Едуин Хъбъл (1889-1953). От изстрелването си в орбита той е запечатал някои от най-изумителните изображения на различни галактики, помогнал е на учените да определят приблизителната възраст на Вселената (13,7 милиарда години), да установят, че в центъра на повечето галактики има черни дупки, да наблюдават образуването на планети и да открият, че Вселената се разраства все по-бързо.

Досега "Хъбъл" е наблюдавал над 30 000 космически обекта и е натрупал в архива си над половин милион снимки. От 1990 г. досега телескопът е количество данни, равняващо се на една четвърт от информацията, съхранявана в библиотеката на Конгреса на САЩ. Благодарение на "Хъбъл" са създадени първите карти на повърхността на двете планети джуджета в Слънчевата система Плутон и Ерида.

През май астронавти от совалката "Атлантис" извършиха сложен ремонт на телескопа, като смениха повредени инструменти и инсталираха нови. Мисията удължи живота на "Хъбъл" поне до 2014 година, пише БТА. Първоначално НАСА се възпротиви на идеята за ремонт заради рисковете и натиска да завърши изграждането на Международната космическа станция до края на 2010 г., когато "Атлантис" трябва да излезе от употреба. Астрономи от цял свят и американски политици обаче се застъпиха за удължаването на живота на инструмента, помогнал изключително много за опознаването на Космоса.