/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към лидерите на ЕС с молба за още финансова и военна помощ преди началото на, по думите му, "опасна зима", предаде ДПА.

"Ние си написахме домашното", каза Зеленски, но добави, че въпреки усилията на Киев да се подготви за предстоящите студени месеци, Украйна се нуждае от още помощ.
Противовъздушната отбрана и финансовата подкрепа за местното производство на оръжия в Украйна са от най-неотложна необходимост, заяви Зеленски при пристигането си за срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

ЕС подкрепя Украйна срещу Русия, но приятелски настроената към Кремъл Унгария блокира по-нататъшната военна и финансова помощ за Киев от месеци, посочва ДПА. "Вашето единство също е оръжие и то е оръжие, което има едно значение за всички нас – безопасност", каза Зеленски в речта си пред лидерите на блока.

В Брюксел Зеленски представи плана си за победа, който вчера той представи в украинския парламент, допълва Франс прес. Пред европейските лидери украинският президент изтъкна, че Украйна, която се сблъсква с трудности на бойното поле, трябва да е в силова позиция, преди да започне каквито и да е преговори.

„Украйна е готова да остави истинско място на дипломацията, но за това ние трябва да бъдем силни“, подчерта Зеленски пред лидерите на 27-те страни членки.

По-късно днес той ще представи плана си и пред министрите на отбраната на страните членки на НАТО, които също заседават в Брюксел.

Над две години и половина след началото на руската инвазия в Украйна страната отстъпва по-специално на източния фронт. Руската армия днес съобщи за поредното превзето село в Донецка област.

Преди да представи плана си във Върховната рада вчера, и след като го представи пред европейските лидери, Зеленски обиколи редица западни съюзници. Той представи плана си за победа и във Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин и Рим.

Вдигане на ограниченията в използването на оръжията, предоставени от Запада на Украйна, разполагане на украинска територия на неядрени оръжия за разубеждаване -  това са само част от точките в плана за победа на Украйна. Но нито едно от тези искания за момента не е посрещнато с  подкрепа от страна на съюзниците, отбелязва Франс прес.      

Планът, представен от Зеленски, призовава и за бързо отправяне на показа към Украйна за членство в НАТО – единствената истинска гаранция за сигурността на страната му, според украинския президент. Но и тук Украйна трябва да прояви търпение. Днес генералният секретар на НАТО Марк Рюте припомни само, че пътят на Украйна към алианса е необратим. САЩ, където на 5 ноември ще има президентски избори, отказват за момента да стигнат отвъд това.

"Украйна ще бъде член на НАТО", заяви сутринта Рюте, но допълни „ако въпросът е да знам кога ще се случи това, аз не мога да отговоря на него за момента".

Що се касае до украинския план за победа, Рюте каза още вчера, че той изпраща силен сигнал, но добави, че това не означава, че „мога да кажа, че подкрепям целия план“.
Балтийските страни се показаха по-ентусиазирани, призовавайки партньорите си от НАТО и от ЕС да подкрепят плана.

"Надявам се, че този план не ще бъде само лист хартия и че ще бъде последван от действия и от мерки“, каза естонският министър на отбраната Хано Певкур.

"Това е една екзистенциална война. Русия е една екзистенциална заплаха за Европа и се надявам, че страните членки ще продължат да подкрепят Украйна“, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

Но други страни се показват по-предпазливи, опасявайки се от ескалация с Русия или пък просто заради бюджетни причини. „Нашето колебание е най-доброто и най-директно средство за ескалация“, предупреди обаче президентът на Литва Гитанас Науседа.

В НАТО официалната линия си остава същата, в това число и след идването начело на организацията на Марк Рюте в началото на октомври.

"Ние работим много здраво, за да бъдем сигурни, че украинците ще спечелят“, обеща Рюте вчера пред медиите.

За някои от 32-те страни членки на алианса неуспехите, понесени от Русия от началото на "специалната й военна операция", са вече сами по себе си победа, позволяващи постигането на компромис, който е за предпочитане пред една дълга и скъпа война, заяви официален представител на алианса.

Вчера германският канцлер Олаф Шолц призова да се направи всичко, за да се попречи на продължаването на конфликта в Украйна, в това число и като се дискутира с руския президент Владимир Путин, но това да бъде съгласувано с Киев.

"Това е най-лошият момент, за да се започнат преговори сега, защото Русия се чувства по-силната страна“, заяви Науседа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА