Учени предупреждават, че производството на говеждо месо нанася сериозни щети на околната среда. Говедата произвеждат метан, а за пасбищата им се изсичат гори, предава Voice of America/ VOA.

Въпреки това една ферма в Северна Колумбия показа, че животновъдството може да има по-малък екологичен отпечатък чрез метод, известен като “интензивна ротационна паша”. Вместо да оставят добитъка да обикаля големи пасища, фермерите разделят терена на няколко малки участъка. Кравите пасат всеки ден в нов участък, което позволява на тревата да се възстанови.

Проучванията показват, че когато кравите се хранят с прясна трева, съдържаща по-малко фибри, те произвеждат до 30% по-малко метан. Сезар Местра, работник в ранчо, споделя, че животновъдите също имат ползи от този метод. “Работех с традиционна паша, но тук представянето на животните, особено по отношение на техния брой и тегло, надхвърля всичко, с което съм се занимавал преди,” казва той.

Собственикът Майкъл Робин се сблъсква със скептицизъм от съседите си. “Казваха, че съм луд, защото това не е обичайният начин на работа тук,” добавя той.

Методът изисква повече усилия в началото, но Робин подчертава, че резултатите говорят сами за себе си — пасищата около него изглеждат значително по-зелени. Той използва специално устройство за измерване на метан, което помага в оценката на емисиите.

Запазването на дървета на имота също е от полза, тъй като те осигуряват естествени местообитания. Робин вярва, че производството на говеждо месо не трябва да бъде основен замърсител и че устойчивите практики могат да помогнат за опазването на планетата.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA