/ iStock/Getty Images
Днес ваксинацията срещу коронавируса започна в България и в страните от ЕС. Както генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебреесус не се умори да казва, „ваксините са началото на края, но те няма да прекратят пандемията сами по себе си“. Следователно, началото на имунизацията не трябва да променя начина на живот, препоръчителен през 2020 г., въпреки че мерките могат постепенно да бъдат премахнати.

За съжаление нарастването на броя на заразените в света през месец декември предсказва трета вълна през първите месеци на 2021 г. Съжителството на SARS-CoV-2 с най-лошите месеци на грипната епидемия заедно с обществените нагласи по време на празненствата около Коледа и Нова година предсказуемо ще доведе до ситуация, с която ваксините все още няма да могат да се справят осезателно със спирането на вируса.

В момента Европейската агенция по лекарствата (EMA) е разрешила само спешната употреба на ваксината Pfizer / BioNTech. От своя страна, в Съединените щати, използването на препарата на Moderna също е одобрено. Това означава, че броят на дозите с разрешение за прилагане все още не покрива нуждите на световното население, опустошено от пандемия с почти 80 милиона заразени и около 1,8 милиона жертви. Тъй като все още няма достатъчно дози и ваксини за всички желаещи, има приоритетни заповеди за получаване на дозите, като се дава предпочитание на социалните групи, най-податливи на заразяване с болестта. Това са медиците на първа линия и възрастните хора.

Както ваксината на Pfizer / BioNTech, така и другите пред одобрение, изискват две имунизации с интервал от 21 дни една от друга. Пълният имунитет обаче не е налице до около седем дни след втората доза.

Друг неизвестен аспект по отношение на ваксините е времето на имунитет, което те могат да гарантират.
В момента знаем, че той предотвратява заразяването на имунизираните, но още не е известно дали със сигурност спира предаването на вируса, тоест дали когато си ваксиниран би могъл да предадеш вируса на хора, които нямат имунизация.

Индивидуални мерки за защита

Следователно здравните институции продължават да препоръчват продължаване на спазване на всички мерки за лична защита, използвани по време на пандемията: безопасно разстояние, често миене на ръцете, проветряване на помещенията и използване на маски. Така че няма да бъде възможно да се наблюдават големи тълпи и празненства поне до юни, когато, в зависимост от степента на ваксинация, мерките в тази посока могат да бъдат разхлабени.

Летните ваканции, въпреки че са планирани по различен начин от тези през 2020 г., ще продължат с ограничения. Ще има страни, които изискват диагностични тестове на техните граници, карта за ваксинация или дори места, които продължават със забранени влизания. Освен това капацитетът на заведенията ще остане отчасти ограничен, за да се избегне заразяване между неваксинирани хора.

Ежедневието

Много фирми са избрали дистанционна работа по време на пандемията, за да избегнат възможна зараза сред своите служители. По този начин не само се избягва събирането на много хора на работните места, но и пътищата и общественият транспорт също са по-малко натоварени. Мерките в обществения транспорт по всяка вероятност ще останат в сила поне до есента на 2021 г.

Събирането с други хора е сред ограниченията, които тежат най-много на населението. Целувки и прегръдки не се препоръчват, докато не се гарантира т. нар. групов (стаден) имунитет. Въпреки, че ако най-близката група вече е ваксинирана, постепенно може да стане възможно да се върнем към тези толкова важни признаци на привързаност. Това, което научихме от пандемията, обаче е, че всички предпазни мерки са добри и в тази посока специалистите препоръчват маската да остане и при тези условия.

Превод и редакция: DarikNews