С оглед на климатичните промени, които увеличават броя на случаите на лаймска болест, пренасяна от кърлежи, производителят на лекарства Valneva залага на ваксина, тъй като гледа отвъд разочароващите продажби на своята инжекция за COVID.

Въпреки че Valneva си осигури регулаторно одобрение от Европейския съюз и Великобритания, и двете страни се отказаха от договори на обща стойност над един милиард долара, което доведе до намаляване на стойността на акциите на Valneva с близо 40% през последните шест месеца.

Френската фирма беше рекламирала своята ваксина COVID-19 като традиционна алтернатива за хора, които са отказали инжекции, базирани на по-новите технологии за месинджър РНК (mRNA), които учат клетките как да произвеждат протеин, който да предизвика имунен отговор.

Но за разлика от ожесточената конкуренция с големи международни производители на лекарства като Pfizer, Moderna и AstraZeneca за пускане на ваксини за борба с пандемията от коронавируси, няма утвърдени съперници нито за лаймската болест, нито за чикунгуня.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, тъй като изменението на климата води до по-дълги лета и по-меки зими в много части на света, включително в Европа и Северна Америка, инфекциите, които се разпространяват чрез т.нар. вектори, като кърлежи и комари, се увеличават.

Главният изпълнителен директор на Valneva Томас Лингелбах заяви, че се наблюдава значително увеличение на разпространението на векторите, причиняващи заболявания. "Глобалното затопляне със сигурност е ключов фактор - ако не и движеща сила", каза той в интервю.

Компанията, базирана в Сен Ерблен, в покрайнините на Нант в Югозападна Франция, се подготвя да започне късен етап на изпитване върху хора на експерименталната си ваксина срещу лаймска болест и скоро ще представи ваксината си срещу чикунгуня за одобрение в САЩ след успешно проучване на късен етап.

Бум на ухапванията от кърлежи

Изпитването на ваксината срещу лаймска болест ще започне през следващите седмици, като в него ще участват най-малко 5000 души на възраст над пет години.

Лаймската болест обикновено се причинява от кърлежи с големината на мак, които пренасят бактерията. Въпреки че повечето ухапвания не водят до инфекция и не всеки заразен човек има характерен обрив, някои откриват по-късно, че са болни.

Но до този момент стандартното антибиотично лечение може да стане неефективно и ако не се лекува, някои пациенти могат да развият сериозни усложнения, включително възпаление на мозъка.

Чикунгуня се разпространява чрез ухапване от заразен комар, предимно в развиващите се страни, включително Африка, Азия и Индийския субконтинент.
Макар и рядко да е с фатален изход, вирусното заболяване се характеризира със силни болки в мускулите и ставите, които могат да продължат месеци или години.
Ако бъде одобрена, Valneva възнамерява да продава своята ваксина срещу чикунгуня като ваксина за пътуване в развитите страни и за населението в страните с ниски и средни доходи. Анализаторът на Rx Securities Самир Девани очаква пиковите продажби да достигнат 250 млн. долара.

В сезона на кърлежите: Какво трябва да знаем за Лаймската болест (ВИДЕО)

Valenva очаква, че ако ваксината срещу лаймска болест, известна като VLA15, е успешна, тя ще генерира годишни продажби в световен мащаб в размер на 1 млрд. долара, като се имат предвид нарастващите популации на кърлежи, нарастващите нива на инфекции и честотата на дългосрочните усложнения.

Това би могло да се окаже трансформиращо за Valneva, която миналата година генерира 350 млн. евро приходи.

Пандемията от COVID-19 и неотдавнашните огнища на маймунска едра шарка извън Африка, където тя е ендемична, засилиха интереса към ваксините за инфекциозни болести сред производителите на лекарства и инвеститорите.

Ендемичните болести, които са хронични или склонни към остри периодични епидемии, са основно предизвикателство за общественото здраве в развиващия се свят и "огромна възможност" за производителите на ваксини, казва Дейвид Пинигър, мениджър на фонд за здравеопазване в Polar Capital.

Това е отразено в портфейла на фонда, който включва акции на Valneva, AstraZeneca и Bavarian Nordic, която произвежда основната одобрена ваксина срещу маймунска едра шарка.

През юни Valneva получи сериозен тласък, когато Pfizer закупи 8,1% дял за 90,5 млн. евро (92 млн. долара), за да разработва съвместно ваксина срещу лаймска болест.

VLA15 на Valneva не е първата ваксина срещу лаймска болест, която се разработва. През 1998 г. SmithKline Beecham, която по-късно се превърна в GSK, получи одобрение от САЩ за своята ваксина LYMErix.

Но предизвикателствата, включително хладната препоръка на ключов консултативен комитет в САЩ, неоснователните опасения за безопасността и нарастващите настроения срещу ваксините, доведоха до слаби продажби.

Джъстин Бийбър: Охранителите проверяваха дали съм жив (ВИДЕО)

През 2001 г. ваксината генерира едва 5 млн. долара, а година по-късно е изтеглена от пазара.

Valneva и Pfizer залагат на това, че оттогава нещата са се променили, тъй като в момента в Европа и САЩ всяка година се регистрират половин милион случая на заразяване.

Надеждата е, че VLA15 може да помогне на хората, които живеят в селски райони и други места, където кърлежите са ендемични, казва Лингелбах.

VLA15 е разработен така, че да атакува множество щамове на бактерии, а не само един, какъвто беше случаят с LYMErix.

Освен това има по-добро научно разбиране за лаймската болест, а известни личности, сред които Джъстин Бийбър и Ейми Шумър, направиха публично достояние борбата си с нея.

"Тяхната дума има някаква тежест", казва Сам Телфорд, професор в университета "Tufts", който помага за провеждането на клиничното изпитване на LYMErix.
БГНЕС