/ iStock/Getty Images
Учени от Китай и Сингапур идентифицираха нов хенипавирус, който може да заразява хора и животни, предаде ТАСС. Китайският новинарски портал „Пенпай“ съобщава, че новият вид е наречен вирус Лание и се предава на хората от диви животни.

Според  учените в китайските провинции Шандун и Хенан са идентифицирани общо 35 заразени. Както отбелязват изследователите, новият патоген е много подобен на вируса Нипа, но досега не са идентифицирани смъртни случаи или тежко заболяване.
 
Най-честите симптоми са висока температура, слабост, кашлица, анорексия, мускулни болки, гадене, повръщане и главоболие. Учените не успяват да открият връзки между заразените, а също така не разкриват случаи на болестта сред техните роднини и приятели, което може да означава, че тя все още не може да се предава от човек на човек.

Как опасните вируси преминават от хората към животните

Геномът на вируса Лание се състои от 18 402 нуклеотида. Той е подобен на останалите пет хенипавируса, известни на учените и е най-сходен с вируса Моджиан, открит за първи път в китайската провинция Юнан.

В дивата природа вирусът Лание най-често (27% от 262 изследвани животни) се открива при земеровки, семейство бозайници от разред насекомоядни. Антитела срещу него са открити при някои кучета и кози.
 
Досега е известно, че два вида хенипавируси заразяват хората - вирусът Нипаи вирусът Хендра. Заболяването може да протече както в асимптоматична форма, така и под формата на тежка респираторна инфекция с фатален изход. Смята се, че прилепите са естествен резервоар на тези два вируса в дивата природа.
 
БТА