Честата консумация на рафинирани зърнени храни повишава смъртността от сърдечни заболявания
Честата консумация на рафинирани зърнени храни повишава смъртността от сърдечни заболявания / iStock/Getty Images
Учени са стигнали до заключението, че честата консумация на преработени (рафинирани) зърнени храни увеличава риска от сърдечни заболявания и смърт в сравнение с нерафинираните зърна и пълнозърнести храни. Резултатите от изследването са публикувани в списание BMJ.

Според статистиката хората по света попълват около 50 процента от калориите за деня от зърнени храни като овес, ориз, ечемик и пшеница. В страните с ниски и средни доходи, особено Африка и Южна Азия, цифрата нараства до 70 процента.

Известно е, че пълнозърнестите храни обикновено съдържат повече диетични фибри, витамини, минерали и незаменими мастни киселини, отколкото рафинираните зърна. Предишни изследвания показват, че консумацията на пълнозърнести храни е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, но вредата от рафинираните зърнени храни не бе известна досега.

Учени от различни страни се обединиха в голям международен проект за оценка на връзката между консумацията на рафинирани зърнени храни, пълнозърнести храни и на бял ориз със сърдечно-съдовите заболявания и смъртността.

Като изходно ниво авторите взеха резултатите от проспективното епидемиологично проучване PURE, проведено на пет континента, в 21 държави с различни нива на доходи. Извадката включва 137 130 души на възраст от 35 до 70 години, които преди не са имали анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

В началото на проучването изследователите събраха първична информация, включително информация за храненето, образованието, благосъстоянието, начина на живот и медицинската история. След това за смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и сериозни сърдечно-съдови събития като инфаркти, инсулти и застойна сърдечна недостатъчност бяха наблюдавани сред участниците в продължение на 9,4 години.

Резултатите показаха, че тези, които ядат 350 грама или седем порции рафинирани зърнени храни на ден, са с 27% по-висок смъртен риск и с 33% по предразположени да страдат от сериозни сърдечни проблеми, в сравнение с тези, които ядат по-малко от 50 грама рафинирани зърнени храни всеки ден. По-високият прием на рафинирани зърна също се свързва с повишеното кръвно налягане.

Това проучване за първи път показва, че консумирането на рафинирани зърнени храни е вредно за сърцето и намалява шансовете за оцеляване. Обеленият бял ориз обаче, според авторите, не увеличава риска от смърт. Авторите са изследвали белия ориз отделно от всички други зърнени храни, тъй като в Азия, където живеят над 60 процента от участниците в изследването, оризът е основната храна.

Авторите отбелязват, че тяхното проучване е от наблюдателен характер и няма за цел да определи причините за самите заболявания. В същото време учените подчертават, че техните резултати могат да се считат за надеждни, тъй като техният анализ обхваща значителна част от населението на света.

Превод и редакция: DarikNews