Себастиан Курц
Себастиан Курц / БГНЕС
Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц. Това стана по време на гласуване в парламента на вот на недоверие срещу него, предаде Ройтерс.

Президентът на Австрия направи обръщение към народа

Вотът срещу Курц подкрепиха Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц.

Заради скандален видеозапис на нейния тогавашен лидер Ханс-Кристиан Щрахе обаче Курц сложи край на коалицията им. Така на практика той остана начело на правителство на малцинството.
 
По конституция сега президентът на Австрия Александър ван дер Белен трябва да назначи кабинет от експерти, който да управлява страната до следващите избори, които се очаква да са през септември.

Скандалът в Австрия: Щрахе иска да докаже своята невинност

Гласуваният днес вот на недоверие е първият успешен подобен вот срещу правителствен ръководител или правителство в следвоенната история на Австрия, отбелязва ДПА.
 
Курц беше най-младият правителствен лидер в Европа. Той е на 32 години. Неговият канцлерски мандат в Австрия беше най-краткият досега, допълва Франс прес.
Свалянето на правителството на Курц стана ден, след като неговата Австрийска народна партия победи на евровота в Австрия.
 
Според неотдавнашно допитване мнозинството от австрийците бяха благосклонни към оставането на Курц на канцлерския пост. Той може да се върне на власт на изборите през септември.

Политическата буря в Австрия: Крайната десница се оттегли от правителството на Курц

Курц оглави Австрийската народна партия преди две години по време на "партиен преврат". Той започна да променя облика на партията, превръщайки я в по-широко движение по примера на движението на Еманюел Макрон. Курц сложи край и на коалицията на АНП със социалдемократите и свика предсрочни избори, които спечели през октомври 2017 г., след което състави коалиция с крайнодясната АПС.
 
Преди това Курц беше външен министър. През 2015 г. той започна да отправя предупреждения срещу безконтролната миграция в момент, в който много австрийски политици и съседна Германия продължаваха да приемат стотици хиляди бежанци и мигранти в разгара на бежанската и миграционна криза. Курц помогна да се затвори ключовия миграционен път към Европа, постигайки сделка с няколко балкански страни.
 
До настоящата правителствена криза се стигна, след като на 17 май германски телевизии разпространиха откъси от видео, направено със скрита камера от вила в Ибиса, в което Щрахе показва, че е готов да осигури на мнима племенница на руски олигарх важни договори за обществени поръчки в замяна на незаконно финансиране.