Хайнц-Кристиан Щрахе
Хайнц-Кристиан Щрахе / Guliver/Getty Images
Хайнц-Кристиан Щрахе, който след скандала със записа от Ибиса, се оттегли от всички политически и партийни постове, е публикувал на своята Facebook страница съобщение, в което се представя за невинна жертва на криминални престъпници.
 
Голям корупционен скандал с вицеканцлера Щрахе разтърси Австрия

“Ние ще открием кой стои зад криминалните видеозаписи и мръсната кампания срещу мен, дошла от чужбина, и ще докажем моята невинност. За това ще се боря!", пише Щрахе.
 

Wir werden die Hintermänner des kriminell erstellten Videos und Dirty Campaignings ausfindig machen und ich werde meine Unschuld beweisen! Dafür kämpfe ich! 👍🏻

Публикувахте от HC Strache в Понеделник, 20 май 2019 г.
След политическия скандал: Щрахе подаде оставка

Към публичния скандал се добавиха и щрихи на лична драма. Както съобщава "Кронен цайтунг", съпругата на Щрахе Филипа се била пренесла заедно с шестмесечното си бебе в дома на родителите си.
 

Wir wünschen Euch ALLEN einen hoffentlich wundervollen Ostermontag 😘

Публикувахте от HC Strache в Понеделник, 22 април 2019 г.
В отговор на въпрос на ежедневника "Хойте" тя е заявила, че е в шок и трябва първо да си събере мислите. Пред телевизионния канал „OE24” младата майка е казала: „Ще бъда силна заради моя малък мъж”, имайки предвид сина си.
Латвийка е замесена във видеото, довело до оставката на австрийския вицеканцлер

Причината за оттеглянето на Щрахе е видео, заснето тайно още през 2017 година. Във въпросното видео Хайнц-Кристиан Щрахе изявява готовност - още преди парламентарните избори - да даде обществени поръчки на мнима племенница на руски олиграх като услуга в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания. Германското списание "Шпигел" и германският вестник "Зюддойче цайтунг" бяха първите медии, информирали за скандалното видео.

 
БТА