/ БГНЕС
Йохан Гуденус, един от най-приближените съратници на Хайнц-Кристиан Щрахе и инициатор на срещата на испанския остров Ибиса, която се оказа фатална за двамата политици от Австрийската партия на свободата, също подаде оставка като шеф на парламентарния клуб на партията, върна своя депутатски мандат и напусна всички партийни постове. Това той направи чрез официално съобщение, разпространено за печата.

Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка

По-рано днес австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе от крайнодясната Партия на свободата вече съобщи, че подава оставка и ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер след като злепоставящо го видео бе публикувано от германски медии, предаде Ройтерс. Той бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Щрахе заяви, че е предложил оставката си на канцлера Себастиан Курц, за да предотврати рухването на управляващата коалиция между консервативната Народна партия на Курц и Партията на свободата. Макар да настоява, че не е нарушил никакви закони, Щрахе признава, че е замесен в "изключително конфузна, пиянска афера".

Голям корупционен скандал с вицеканцлера Щрахе разтърси Австрия

Видеозаписът бе публикуван в петък от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг". Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.
БТА