/ БГНЕС
Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата подаде оставка, след като два германски вестника публикуваха видеозапис, в който той предлага изгодни правителствени договори на потенциален руски дарител, предаде АП.
 
"Това беше глупаво, безотговорно и беше грешка", призна на пресконференция Щрахе, едва сдържайки сълзите си, докато молеше съпругата си и други хора да му простят. Наред с това той заяви, че не е направил нищо незаконно и станал жертва на "целенасочено политическо убийство", отбелязва Ройтерс. "Сега казаното от мен изглежда катастрофално и изключително смущаващо", допълни Щрахе.
 

Скандалът породи спекулации за бъдещето на управляващата коалиция между антиимигрантската партия на Щрахе и дясноцентристката Австрийска народна партия на канцлера Себастиан Курц. Сценариите включва замяна на Щрахе в правителството с друг член на партията му или разпадане на коалицията и нови избори. Според Ройтерс вицеканцлерът ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер. Огласявайки оставката си, Щрахе каза, че се оттегля, за да може коалицията да продължи работата си.
 
Всекидневникът "Зюддойче цайтунг" и седмичникът "Шпигел" публикуваха вчера откъси от видео, заснето със скрита камера. В него Щрахе предлага правителствени контракти на жена, представяща се за руска бизнесдама, която иска да инвестира внушителни суми в Австрия. В записа, чийто източник вестниците отказват да разкрият, се чува Щрахе и съпартиецът му Йохан Гуденус да казват на неназованата жена, че тя може да разчита на печеливши сделки в строителството, ако купи австрийски вестник и подкрепи Партия на свободата. Двете медии отбелязаха, че автентичността на видеото е потвърдена от съдебен експерт.
 
Голям корупционен скандал с вицеканцлера Щрахе разтърси Австрия

Според "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел" видеото обхваща близо шестчасов разговор, придружен от алкохол, състоял се на вила на испанския остров Ибиса между австрийските политици и жена, която се представя за племенница на виден руски бизнесмен. Освен възможни вложения в Австрия, включително покупката на влиятелния таблоид "Кронен цайтунг", Щрахе предлага също начини за наливане на пари в партията му чрез фондация, така че да се заобиколят австрийските регулации за партийните дарения.
 
Пред събралите се журналисти Щрахе днес каза, че повече не е имал контакти с жената, така че не е имало и дарения. До момента канцлерът Курц не е направил публично изявление. Очаква се това да стане по-късно днес.
БТА