/ БГНЕС
Правителствената криза предизвика спонтанна демонстрация пред австрийското канцлерство
След оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе австрийската общественост чака все още федералният канцлер Себастиан Курц да направи официално изявление по случая.
 
Още от предиобедните часове започнаха да се стичат граждани от столицата и специално дошли от цялата страна, за да станат очевидци на събитията във Виена. Журналистически екипи от национални и международни средства за информация също са в очакване. Отлаганата цял ден пресконфереенция е насрочена последно за 19.45 ч. тази вечер (20.45 ч. българско време), което предизвика нескрито разочарование сред демонстрантите.
 
Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка

Междувременно на площада се събраха хиляди демонстранти с плакати и транспаранти, настроението се нагорещява с всяка изминала минута, все по-високо се чуват скандирания за обявяване на предсрочни избори.

БГНЕС

По данни на говорителя на виенската полиция Патрик Майерхофер в 15.00 ч. (местно време) демонстрантите са били около 5000. До довечера се очаква броят им значително да се увеличи. Австрийската телевизия предава на живо цял ден развоя на събитията. По мнение на интервюирани политически наблюдатели забавянето на официалното изявление на Себастиан Курц пред австрийския народ вреди на имиджа на австрийския канцлер.
 
Заради скандала в Австрия: Оставка подаде и замесеният Йохан Гуденус

Липсата на ясно становище за по-нататъшни политически действия, което по предположения се дължи на трудни преговори с провинциалните лидери от Австрийската народна партия, с коалиционния партньор за евентуално продължаване на коалицията, както и преценяването на възможни нови коалиции, вреди както на Курц, така и на Австрийската народна партия.
 
За осигуряване на ред сред демонстрантите тук са мобилизирани 150 полицаи, подкрепления са осигурени от провинциите Долна и Горна Австрия.
БТА