Посланието, че Европейската комисия ще действа бързо и ще мобилизира всичките си налични ресурси, за да подкрепи Гърция, беше изпратено от Урсула фон дер Лайен в съвместното й изявление с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Страсбург, съобщи "Катимерини".

Фон дер Лайен говори за пет източника на финансиране за Гърция, като обяви, че на страната ще бъдат дадени общо 2,2 милиарда евро за справяне с последствията от бурята "Даниел".

Никога не сме виждали толкова големи бедствия. Изображенията от Кардица са много тъжни. Скърбим за изгубените животи. Европа е до Гърция и гърците“, каза председателят на Комисията, като подчерта, че „ е необходима бърза и незабавна помощ" в страната и че "ще бъдат мобилизирани всички възможни ресурси в тази насока".

В същото време, след като обясни "5-те източника", от които ще бъдат осигурени средствата за подкрепа, Фон дер Лайен се спря на създаването на съвместна оперативна група, която веднага ще започне да действа.

"Ще използваме пари от предходния период, които не са били изразходвани от Кохезионните фондове“, добави тя.

„Вторият източник е Европейският фонд за подкрепа, към който ще насочим средства“, допълни Фон дер Лайен. „Третият източник се отнася до фондовете от Общата селскостопанска политика. Трябва да разгледаме и новата програма. Тези пари ще възстановят горите и селската инфраструктура. ЕС ще бъде до вас с ресурси от Фонда за възстановяване (400 милиона евро). Ще има и ресурси от програмата Next Generation 2“.

„Европа е до слабите и искам да знаете, че ние ще бъдем до Гърция и гърците“, добави Фон дер Лайен, като отбеляза, че солидарността е била темата на предшестващата я среща с участието на гръцки министри и еврокомисари.

От своя страна премиерът Мицотаки определи срещата като "конструктивна" и благодари на Фон дер Лайен за нейната "бърза реакция".

„Подчертавам сериозността на ситуацията. Претърпяхме две големи бедствия, каквито не бяхме виждали досега. Огромният пожар на река Еврос – най-големият, който е удрял Европа – и наводненията, които удариха Тесалия“, добави Мицотакис.

След потопа: Гръцките власти предупреждават за опасност от разпространение на зарази

„Икономиката е в добра форма и ние сме в състояние да отговорим на много непосредствени нужди, без да се отклоняваме от бюджетните цели, които имаме, и е много спешно Европейският съюз да покаже максимална подкрепа и гъвкавост, за да подкрепи Гърция както в краткосрочен, така и в средносрочен план“, отбеляза още премиерът.

Той каза, че има европейски средства, които не са усвоени и хората ще получат част от тази подкрепа през следващите седмици.

„Ние препрограмираме инструментите за финансиране в ЕС за следващия период на финансиране. Ще са необходими повече от 2 милиарда, за да се възстанови това, което беше унищожено. Фондът за солидарност не беше взел предвид подобни бедствия и не можеше да разполага с такива средства. Това е мой личен ангажимент и ще се опитаме да имаме повече средства, за да помогнем на страните в случаи на такива бедствия", подчерта гръцкият премиер.

„Важното е да не се отчайваме. Европа ще подкрепи страната ни и исках да ви благодаря за бързината, с която откликнахте на молбата ми. Вече създадохме работна група, която ще извърши детайлната работа за преодоляване на класическите бюрократични проблеми, така че европейските ресурси да дойдат в Гърция възможно най-скоро. Вие лично и ЕС сте подкрепили Гърция в много трудни ситуации и съм сигурен, че това ще се случи и сега“, каза в заключение министър-председателят.
БГНЕС