В сряда долната камара на швейцарския парламент гласува за отхвърляне на решение, с което на Швейцария се нарежда да направи повече за борбата с глобалното затопляне, което може да насърчи други държави да се противопоставят на влиянието на международните съдилища, пише Reuters.

През април Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург издаде безпрецедентно решение, в което се казва, че Берн е нарушил човешките права на група възрастни швейцарки - KlimaSeniorinnen, като не е успял да се справи с изменението на климата.

(Видеото е илюстративно: Глобално затопляне: Миналият месец е бил най-горещият януари)

В сряда обаче долната камара на Берн последва стъпките на горната камара и прие необвързващо предложение със 111 гласа „за“ и 72 „против“, в което се отправя упрек към „съдебния активизъм“ на съда.

В него се твърди, че няма причина да се предприемат допълнителни действия, тъй като Швейцария вече е направила достатъчно.

По време на дебатите депутатите осъдиха „намесата“ на съда в швейцарската демокрация, а един от тях нарече решението на съда в Страсбург „погрешно“, докато няколко възрастни жени, които заведоха делото в Страсбург, гледаха.

Един от депутатите от дясната Швейцарска народна партия (SVP)Народната партия (SVP), която е най-голямата партия в парламента, изглежда се подиграваше на жените, като ги критикуваше, че са завели дело, „защото им е малко прекалено горещо през лятото“.

Той имаше предвид аргумента на жените, че недостатъчните усилия на правителството за борба с изменението на климата ги излагат на риск от смърт по време на горещините.

„Това, което се случи, е наистина позорно“, казва 68-годишната Стефани Брандер. „Това е обида и незачитане на нашите права, които бяха потвърдени от международен съд.“

Пред парламента малка група седящи протестиращи срещу климатичните промени държаха плакати с надписи „предаден“ „шокиран“ и „разтревожен“.

Макар че управляващият Федерален съвет е свободен да се разграничи от парламента, министърът на околната среда, един от неговите членове, също се опита да омаловажи решението.

Изабела Кеушниг, изследовател в областта на правото от Лондонското училище по икономика, заяви, че ако правителството откаже да изпълни решението, това може да „създаде тревожен прецедент, подкопаващ ролята на правния надзор в демократичното управление“.

Подобен акт, ако бъде формализиран, би бил безпрецедентен в Съвета на Европа.

Но също така ще бъде доказателство за политическа реакция срещу международните действия в областта на климата, особено след значителните успехи на крайната десница на изборите за Европейски парламент този месец.

Делото е част от множество съдебни спорове за климата, които се водят в световните съдилища.
Латиноамериканският съд по правата на човека ще излезе с консултативно становище по-късно тази година, след като проведе изслушвания в целия регион.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters