/ Istock
Швейцарците винаги са имали разумно поведение на референдуми и неизменно са отхвърляли всякакви инициативи за разширяване на социалната държава, пише Deutsche Welle. Но не и този път. Как се стигна до сензацията за 13-а пенсия?

С 58,2 процента швейцарците одобриха въвеждането на 13-а пенсия. Мотото на кампанията гласеше „За по-добър живот на старини“. Ефектът от референдума ще е следният: базисната пенсия в страната, която в момента е максимум 2450 франка (5000 лева) ще бъде увеличена с 8,3 процента.

Само преди няколко години сходна инициатива за увеличаване на пенсиите бе категорично отхвърлена от населението, припомня АRD. Но времената вече са други: растящите цени за енергията, жилищата и храните тежат дори и на хората в богата Швейцария. В страната, която традиционно е либерална в икономически план, расте потребността от по-силна държава.

До момента винаги са доминирали аргументите на икономиката

Според политолога Михаел Херман, цитиран от АRD, резултатите от референдума са доказателство за обрат: „Това е наистина историческо решение – никога досега не е било одобрявана инициатива за разширяване на социалната държава. Това се случва за първи път. И със сигурност ще се отрази на цялата политическа структура на Швейцария“, казва той.

В страната винаги досега са доминирали аргументите на икономиката и на бизнеса, отбелязва АRD. Икономическите съюзи неизменно успяваха да се наложат с аргумента, че предлаганите инициативи са твърде скъпи, посочва Херман.

"Зюддойче Цайтунг" от своя страна пише, че държавата в Швейцария по традиция не е склонна да пръска пари. Вместо това важи следният принцип: хората да бъдат самостоятелни – както в добри, така и в лоши времена: ниски данъчни ставки, малко социални облаги, голяма лична отговорност. Тази формула досега като че ли функционираше добре за всички, затова швейцарците рядко се възползваха от правото си да искат увеличаване на държавните помощи. Но не и този път. „Ди Велт“ дори определя резултатите от референдума като „сензация“ и „провал“ за правителството.

Защо швейцарците са разочаровани от държавата

"Зюддойче Цайтунг" пояснява причините: хората разбраха колко много пари е наляла държавата във фирмите по време на пандемията. А преди около година видяха колко бързо държавата подкрепи с милиарди скандалната банка Credit Suisse, вместо да я остави да фалира. Тези два примера показаха на швейцарците, че пари за помощи явно има достатъчно. Защо тогава да няма и за пенсионерите? Още повече, че цените за хранителни продукти, наеми и здравни услуги напоследък нараснаха значително. Според „Зюддойче Цайтунг“ правителството и парламентът не са взели тези проблеми на сериозно, а напротив – са били против увеличаването на пенсиите, очаквайки инициативата ще се провали на референдума.

Депутатката Бригите Хеберли-Колер казва пред АРД, че сега на младите хора ще им се наложи да финансират допълнителната пенсия. „Тяхната покупателна способност ще намалее, удръжките им ще се увеличат, цените ще растат и те ще трябва някак да се справят с всичко това.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle