/ ThinkStock/Getty Images
Учени се ангажираха да проучат как да бъде преодоляна старостта със съществуващите и одобрени лекарства, пише британският вестник The Times, цитиран от агенция "Фокус". Проектът трябва да бъде изпълнен без експерименти върху животни, като се основава само на лабораторни изследвания с човешки клетки.

/ iStock/Getty Images

Задачата на учените от новия изследователски център на Университета в Екзитър е да проверят дали стотиците съществуващи лекарства са в състояние да възстановят стареещите клетки, които натрупват опасни вещества в организма през целия живот на тялото. Именно на тях, според експертите, се дължи появата на множество хронични заболявания, които са свързани със старостта: артрит, остеопороза, диабет, деменция.

Внимание: Смартфоните и компютрите състаряват

Предстои да бъде установено какви съставки са способни да съживят тези клетки. Методите, които ще бъдат използвани, няма да включват експерименти с животни, тъй като тези лекарства вече са получили разрешение за излизането на пазара. Освен това учените са категорични: много открития, които изглеждат обещаващи при опитите с плъхове и мишки, в крайна сметка не са от полза за човека.

/ iStock/Getty Images

Работата с човешките клетки не е лесна, казват учените, защото може да отнеме месеци, за да се възпроизведат правилните условия за експеримента. Но когато това се случи, клетките реагират на манипулациите много по-добре. Ето защо, по-специално, в лабораторията на Университета в Екзитър се опитват да обучат ново поколение учени, които ще разработят тези подходи и ще допринесат за отхвърлянето на тестовете върху животни.

Коя част от женското тяло старее най-бързо?

Както отбелязва авторът на статията, само едно на хиляда нови лекарства, които се тестват върху животни, преминава изпитвания върху хора, а от тях в крайна сметка само едно на всеки пет получава одобрение. Затова учените смятат, че може би новата техника може да коригира ситуацията.

/ iStock/Getty Images

Сред основните проблеми на стареенето, експертите определят загубата на стволови клетки, способни на подмладяване, продължителните възпаления, както и увеличаването на броя на старите клетки. Когато болните клетки се делят, те натрупват увреждане в ДНК-то на човека. Ето защо като за начало учените ще тестват 250 съвременни лекарства именно върху такива клетки, за да установят дали могат да ги подмладят.

Тъй като тестовете ще се правят върху човешки клетки, учените са получили обещание за финансиране от организации, защитаващи правата на животните. Самото проучване може да продължи десет години, отбелязва The Times.
Агенция "Фокус"