/ БГНЕС
Председателя на ЕС Шарл Мишел призова за по-тесни връзки с Централна Азия по време на първото си официално посещение в Казахстан - основната икономическа сила в региона, в който влиянието на Русия е поставено под въпрос.

"Централна Азия и Европа се сближават и стават все по-свързани", заяви Мишел на пресконференция с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в столицата Астана.

Той нарече Казахстан "ключов партньор" и изрази надежда "да развием сътрудничеството си".

"Посещението ми се провежда в труден момент за Европа и региона като цяло", заяви Мишел, като осъди "агресивната война" на Москва.

Той трябва да се срещне с лидерите на петте централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан.

Това е първата среща на високо равнище между ЕС и Централна Азия, а Мишел я нарече "много повече от политически диалог между два региона".

"Тя е мощен символ на нашето засилено сътрудничество", каза той.

Той открои Казахстан като основен търговски партньор на ЕС и призова за развитие на транспортната инфраструктура в страната, която се стреми да намали зависимостта си от Москва, откакто тя изпрати войски в Украйна.

Посещението на Мишел идва две седмици след като Астана беше домакин на няколко срещи на върха с участието на Русия, Китай и Турция - също стремящи се да засилят влиянието си в региона.

Централноазиатските страни се движат по тънка линия по отношение на нападението на Кремъл над Украйна, като нито го осъждат, нито открито го подкрепят.

През юни Токаев дори влезе в публичен сблъсък с руския президент Владимир Путин, отказвайки да признае украинските сепаратистки републики.

Богат на въглеводороди и минерали, Казахстан се намира в центъра на мащабния проект на Китай за нов път на коприната.

Подобно на Пекин, Турция също засилва интересите си в региона, подчертавайки своите етнолингвистични и религиозни връзки с Централна Азия. 
БГНЕС