САЩ настояват за управляем преход в Сирия
САЩ настояват за управляем преход в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Съединените щати се отказват от искането за незабавна оставка на сирийския президент Башар Асад и настояват за методичен, управляем преход на властта в тази страна. Това заяви в интервю за Си Ен Ен държавният секретар на САЩ Джон Кери, информира руският електронен в. "Лента".

Кери отбеляза, че сирийският конфликт не може да бъде решен, без да се включат и сунитите в политическия живот на страната, което ще изисква "известно време". Той призна, че досегашният подход на Вашингтон се е оказал нежизнеспособен. По думите на Кери, незабавна оставка на Асад би могла да предизвика "крах" и разрушаване на гражданските институции в Сирия, посочва изданието.

"Трябва да се гарантира подреден преход (на властта), управляем преход, за да няма страх от възмездие, отмъщение, опасения за собствения живот", цитира "Лента" американския държавен секретар.

Кери нарече "възможност" за САЩ включването на Русия в решаването на сирийския конфликт. Според него обаче, ако Москва продължи да подкрепя алауитското правителство на Асад, ще си има проблеми с близкоизточните страни с преобладаващо сунитско население. "Това означава, че тя (Русия) също може да стане мишена за джихадистите", предупреди висшият дипломат на САЩ.

Вашингтон смята за сравними заплахите, произтичащи от терористичната групировка "Ислямска държава" и от президента на Сирия Башар Асад, пише обаче "Комерсант". Такъв сигнал е отправил според всекидневника американският вицепрезидент Джо Байдън, отговорил на негов въпрос в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
"Така стана окончателно ясно, че нюйоркската среща между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама не е довела до промяна в позициите по сирийския въпрос", гласи изводът на изданието.

"Имаме две битки - с "Ислямска държава" и с Башар Асад, който трябва да се оттегли", заявил Байдън, запитан дали е възможно сътрудничество с Русия по сирийския въпрос.
Москва твърди, че ефикасна борба с терористите не може да се води без сирийските правителствени войски. Властите на Русия обаче неведнъж са отбелязвали, че съдбата на Асад трябва да бъде решена от самите сирийци и никой друг, напомня "Комерсант".
Сирия - последната покровителствана от Русия страна в Близкия изток, се намира в ситуация, близка до разпадане, твърди "Ведомости".

Предишната резолюция на ООН за Сирия от септември 2013 г., спряла подготвяната военна операция, се смята за най-голямата дипломатическа победа на Русия от години насам. Путин отново предлага да бъде съгласувана резолюция на ООН, този път "с цел да се координират действията на всички сили, обявили се срещу "Ислямска държава" и другите терористични групировки", припомня вестникът изказването на руския лидер пред Общото събрание в коментар за "стремежа" на руския президент "да се предложи за 'преговарящ' за Сирия".

"Ведомости" обаче гледа скептично на възможността да се постигне "общо съгласие в тази игра". Вестникът изтъква "хроничната несъвместимост на интересите, сблъскали се в Близкия изток - сунитски държави, шиитски държави, кюрди, етнически и религиозни малцинства в страните, Израел, САЩ, европейска държава и какви ли не недържавни формирования".

"Създаденият в Багдад с участието на Русия, Иран и Сирия координационен център прилича на шиитска коалиция, което със сигурност ще заплете положението още повече. Но кой знае? Може би на цялата тази история й е липсвал още един участник и този участник по някакво чудо ще уреди нещата?" - разсъждава изданието.

"Ведомости" преценява като "пробив към глобална публичност" и "важен успех" за Путин самия факт, че е говорил от трибуната на ООН след 10-годишна пауза и е имал "пълноценна лична среща с Барак Обама за пръв път от две години насам". Преди година на срещата на Г-20 в Брисбейн колегите на руския президент демонстративно го избягваха, пояснява всекидневникът.

"Демонстративното прехвърляне на руска военна техника в Сирия с оглед да привлече максимално внимание при минимум конкретни обяснения от страна на Русия даде резултати", констатира той.

"Ведомости" изразява обаче "съмнения дали участието на руски военни в сирийския конфликт засяга поне малко интересите на самата Русия, а не на лидерите й, мечтаещи за въображаема "нова Ялта".

"Има и усещане, че срещата поначало бе потребна на Кремъл, главно за да демонстрира, че руският президент е достоен за ръкостискане. Ще ни се да разберем защо тази история е нужна на страната, а не на Кремъл", добавя вестникът.

"Срещата Обама-Путин бе "полезна размяна на мнения" и само толкова. Скептиците май се оказаха прави - нямаше пробив. Не се и очакваше такъв - особено след острите реплики, разменени между президентите" в речите на двамата пред Общото събрание, пише "Новая газета".

Журналистите нарекоха Общото събрание на ООН "най-голямото геополитическо шоу на Земята". При все това, в дипломатическата формула "полезна размяна на мнения" основната дума все пак е "полезна", подчертава руският вестник.

Източник: БТА