Рейтингът на Путин е най-високият от 13 години насам
Рейтингът на Путин е най-високият от 13 години насам / снимка: Gulliver/Getty Images

Повишаването на цените и забавеното икономическо развитие са допринесли са спадане на рейтинга на руския президент Владимир Путин до най-ниското му равнище от 13 години насам, предаде Ройтерс, позовавайки се на руския независим социологически институт "Левада".

Миналия месец 61 процента от анкетираните от "Левада" са заявили, че одобряват дейността на Путин, което е по-малко от 64-те процента подкрепа през октомври, както и от предишното по-ниско ниво от 62 процента подкрепа от тази година. Много лидери може да завиждат на Путин за такъв рейтинг, но той е най-ниският за руския президент от юни 2000 година, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Руският аналитичен център прави ежемесечни проучвания на рейтинга на президента. Заместник-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин казва, че на фона на постоянното повишаване на цените много хора вече не виждат някакви перспективи за положителни промени в икономическото положение. Според него това е основният фактор за спадащата популярност на Путин.

През по-голямата част от първите си два мандата (2000-2008) Путин имаше рейтинг по-висок от 70 процента. Това съвпадна с икономическия бум, който се дължеше на високата цена на петрола. На моменти рейтингът на Путин надхвърляше 80 процента. През 2012 г., след като бе премиер, той отново бе избран за президент и получи трети шестгодишен мандат, но вече имаше проблеми със съживяване на икономиката.

Въпреки протестите след преизбирането му за президент пред 2012 г., шейсет и една годишният Путин продължава да е най-популярният руски политик. Той не изключва възможността да се кандидатира и на изборите през 2018 г. Ако изборите бяха скоро, той едва ли би получил 50-те процента, необходими за победа още на първия тур, казва Гражданкин. Въпреки това сегашната подкрепа от 61 на сто му осигурява достатъчно комфорт и руснаците трябва тепърва да се покажат признаци за обединяване в подкрепа на някоя алтернативна кандидатура, смята анализаторът.