/ / iStock/Getty Images
Дупката в озоновия слой над Антарктика е с най-големи размери за последните години, предупреждават учени, цитирани от британския в."Ивнинг стандарт".

Дупката, която се оформя всяка година над Южния полюс, е достигнала максималните си размери за 2020 г. и е една от най-големите за последните години, казват изследователи от програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник".

Появата на голяма озонова дупка след "необичайно малката и кратковременна" озонова дупка през 2019 г. показва необходимостта от продължаване на усилията за прилагане на Монреалския протокол за забрана на химическите вещества, които унищожават стратосферния озонов слой на планетата, подчертават експертите.

Озоновият слой е като щит, който предпазва Земята от вредната ултравиолетова радиация, но произвеждани от хората вещества причиняват всяка година изтъняване на този слой, известно като озонова дупка.

"Озоновата дупка тази година прилича на дупката от 2018 г.", казва Венсан-Анри Пьош, директор на службата за наблюдение на атмосферата.
"След необичайно малката и с кратък живот озонова дупка през 2019 г., която се дължеше на особени метеорологични условия, тази година регистрираме доста по-голяма, което потвърждава нуждата от прилагане на Монреалския протокол", добавя той. "Със завръщането на слънчевата светлина на Южния полюс от няколко седмици, наблюдаваме продължаващо изтъняване на озоновия слой над района".
БТА