Отново ще заседава българо - либийската икономическа комисия
Отново ще заседава българо - либийската икономическа комисия / netinfo

На 19 септември в София пристига експертна група от либийското външно министерство, която ще подготви 22-та сесия на смесената комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество между Джамахирията и страната ни. Заседанията на смесената комисия бяха прекратени през 1999 година, няколко месеца след началото на процеса срещу българските медици.

Очакванията са 22-та сесия на смесената комисия за икономическо-търговско-техническо сътрудничество да се състои до края на тази година. Либия и България са готови да обсъдят за пръв път от 7 години насам сътрудничеството си в областта на селското стопанство, здравеопазването, социалната и културната сфера, както и решаването на някои висящи финансови въпроси. Ще има и преговори за взаимопомощ между общините София и Триполи.

Дипломати коментират, че това е първият по-сериозен сигнал за затопляне на отношенията между двете столици от началото на процеса срещу българските медици в Джамахирията. Вече е факт и назначаването на новото ни търговско аташе в Триполи - Румен Петров. Страната ни нямаше търговско аташе в либийската столица от 5 години.

Колкото до седмото заседание на Наказателния съд в Триполи по процеса срещу българските медици, което ще започне утре в 11 часа, очакванията са в залата да прозвучат свидетелските показания на 14-годишно либийско момиче. То е заразено с вируса на СПИН през 1998 година. Момичето вече е давало показания в съда в Бенгази. Тогава тя твърдеше, че е заразена със СПИН през септември от медицинската сестра Снежана Димитрова. От дневниците на болницата обаче стана ясно, че Снежана Димитрова не е била на работа на въпросната дата.

На утрешното заседание пледоарии ще произнесат прокурорите и адвокатите, които представляват интересите на семействата на болните от СПИН либийски деца.