Французинът Франки Запата с прякора Летящия човек падна във водата при опита си да прекоси Ламанша на борда на летящата си платформа "Флайборд еър", след като излетя от Сангат в района на Па дьо Кале в Северозападна Франция, съобщиха Ройтерс и Франс прес. 

Като на кино: Ще успее ли Франки Запата да прелети Ламанша с флайборд?

Спасители веднага му се притекоха на помощ. Той паднал край мястото, където трябваше да се снабди с гориво. Запата не е получил нараняване. За да извърши прехода от около 35 км, той трябваше да се снабди допълнително с керосин в британски води, на 18 км от френския бряг.
Запата не успял да кацне с изобретението си върху платформа за презареждане с гориво на кораб. "Разочарованието е голямо - каза член на екипа му пред телевизия Би Еф Ем. - Той имаше среща с кораба, но свързаната с кацането маневра се оказа неуспешна с няколко сантиметра. Тествахме я десетки пъти в бурно море, без да имаме проблеми. Причината не бе във ветровете, а във вълните." 

БГНЕС

Запата бил в съзнание, когато спасители от кораба го извадили от водата. "Той се чувства добре и ще бъде доведен на френския бряг", заяви кметът на Сангат Ги Лалман. 
Говорител на екипа на Запата потвърди, че възникнал проблем, свързан със зареждането с гориво, и че опитът за прекосяване на Ламанша е анулиран. 
"Прекосяването на Ламанша е предизвикателство от физическа и технологична гледна точка, за което се готвим от 6 месеца - заяви вчера Запата по време не тестове на френския бряг. - Трябваше да променим лимита, свързан с консумацията на гориво."
На 14 юли по време на военния парад по случай националния празник на Франция Запата поднесе футуристичен спектакъл. С пушка в ръка той прелетя на няколко десетки метра над земята с изобретението си, което е произведено във Франция. Автономната летяща машина се захранва с керосин, складиран в раницата му, и е снабдена с 5 миниатюрни турбодвигателя. Те позволяват на Запата да излети и да се придвижва прав във въздуха със скорост до 190 км/ч, като автономното му движение е с продължителност около 10 минути.
БТА