/ Gulliver/Getty Images
С демонстрацията ще се отбележат 110 години от деня, в който французинът Луи Блерио за първи път прелита Ламанша със самолет
Френски изобретател се стреми да се издигне на голяма височина и да прелети през Ламанша с "флайборд" с реактивен двигател, въпреки предупрежденията на властите, че каскадата може да застраши корабоплаването, съобщва АФП. Бившият шампион по състезания с джетове Франки Запата обеща да прелети на своето устройство, което може да достигне скорост до 190 км/ч.

Това ще се случи само 10 дни след като предприемачът впечатли тълпите, когато прелетя над булевард Шанз-Елизе в Париж пред погледа на президента Еманюел Макрон по време на годишния военен парад на 14 юли.

Опитът за полет с флайборд над Ламанша завърши безславно (ВИДЕО)

Но властите са разединени около безразсъдното начинание, което ще отбележи 110 години от деня, в който французинът Луи Блерио за първи път прелита Ламанша със самолет. Докато Администрацията на гражданската авиация (DGAC) е одобрила прелитането от плаж близо до Кале до Дувър в Южна Англия - на разстояние от около 50 км - местните морски власти се обявяват срещу това от съображения за сигурност. "Писахме му, за да изразим неодобрението си към проекта", каза миналата седмица местната морска администрация в северна Франция. "Това е изключително опасна зона. Не сме сигурни дали ще може да лети над товарни кораби. В пролива Кале преминава една четвърт от световния трафик, включително много големи плавателни съдове".

Запата е помолен да предупреди служителите по морска безопасност, когато започне начинанието, „за да могат да го проследят и да реагират при всеки проблем в морето". Инженерът, роден в Марсилия, който носи керосина за „флайборда“ в раница на гърба си, каза, че притесненията са "пълни глупости". „Оставиха ме да прелетя на 30 м от президента, а сега говорят за риска да ударя кораб“, коментира той пред френския телевизионен канал BFM. "Дори и администрацията за морска безопасност се съгласи (че) ... има дузина отрязъци през деня, когато няма кораби", допълва той.

Впечатляващ военен парад в Париж - летящи войници, роботи и дронове (СНИМКИ) Запата стартира своя "Flyboard Air" през 2016 г., най-новото попълнение към неговата едноименна марка, която включва воден ховърборд и джет на цена от 4500 евро (5000 долара). Устройството се захранва от пет малки реактивни двигателя и се контролира ръчно с дросел, който Запата активира, за да излети, след като обуе чифт ботуши, прикрепени към дъската. Характеристиките включват "режим за автоматично придвижване" и "ботуши за бързо освобождаване" в случай на аварийно кацане на вода, според уебсайта на Запата.

Френското правителство похвали изобретението "Made In France" и дори намекна за неговия военен потенциал. Президентът Еманюел Макрон публикува видеозапис на каскадата на Запата на парада на 14 юли, с надпис „Гордеем се с армията си, модерна и новаторска“.

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли каза пред радио Франс Интер, че "флайбордът" "може да позволи тестове за различни видове употреба, например като летателна логистична платформа или, всъщност, като щурмова платформа". Запата каза, че устройството може да работи самостоятелно в продължение на около 10 минути и ще трябва да спре за презареждане на лодка в английски води. "Първоначално бяхме планирали презареждане в средата на полета, но трябваше да променим всичко това преди десет дни," каза той, обяснявайки, че френските власти са му отказали разрешение за презареждане във френски води.

Втора лодка ще чака по-близо до английското крайбрежие "в случай, че е необходимо второ зареждане", каза Ана Венекас, говорителка на Запата.
Ламанша, 34-километровият проток между Франция и Великобритания, и преди е привличал смелчаци. През 2010 г. американецът Джонатан Трап прелетя Канала с „букет“ хелиеви балони. А през 2003 г. австрийският парашутист Феликс Баумгартнер, който скочи от ръба на Космоса през 2012 г., прелетя от Англия до Франция, облечен с аеродинамичен костюм, снабден с крило от карбонови нишки.
БГНЕС