Насилието в Ирак взе 73 жертви само за ден
Насилието в Ирак взе 73 жертви само за ден / снимка: Gulliver/Getty Images

Живота на 73-ма души коства насилието в Ирак вчера, като 49-ма загинаха при нападение срещу шиитски поклонници в северната част на Багдад, предаде АФП, позовавайки се на полицейски и медицински източници.

Нападението срещу поклонниците било извършено в квартал Азамия, когато вярващите отивали към светилище да отбележат годишнина от смъртта на Мохамед ал Джауад - деветият имам в шиитския ислям. От първите сведения не става ясно дали става въпрос за експлозия на бомба, последвана от самоубийствен атентат или само за самоубийствен акт. При нападението за ранени 75 души.

Мавзолеят, където се намират гробовете на почитани от шиите имами Муса ал Казем и Мохамед ал Джауад и към който отивали поклонниците, е третото свещено за шиитите място в Ирак след градовете Наджаф и Кербала, допълва БТА.

При самоубийствен атентат в кафене в град Балад, северно от столицата, загинаха 12 и бяха ранени 35 души. Същото кафене беше мишена на камикадзе по време на рамазана през август, когато бяха убити 16 души, припомня АФП.

Двама журналисти - кореспондент и оператор от иракската телевизия „Шаркия" - бяха убити в град Мосул, Северен Ирак, съобщи телевизията. Заложено край пътя взривно устройство уби един и рани трима души в Муктадия, североизточно от Багдад.

При експлозия на бомба в Баяа, в околностите на Багдад, загинаха двама и бяха ранени най-малко десет души. Иракското министерство на отбраната съобщи, че силите на реда са убили петима бунтовници при сблъсъци южно от град Байджи и още двама в провинция Ниневия. По данни на АФП от началото на октомври при нападения в Ирак са загинали над 130 души, а от началото на годината жертвите са над 4800.