Един от уредите на автоматичната станция „Луна-25“ ще изследва влиянието на слънчевия вятър върху естествения спътник на Земята, съобщи ТАСС.

Лунната мисия на Русия: Апаратът „Луна-25“ изпрати първи данни на Земята

"Слънчевият вятър
се разпространява със скорост 400-500 км/сек. На Земята той се спира от магнитно поле, но понякога частици проникват през този щит и създават полярни сияния. На Луната няма магнитно поле и атмосфера, така че слънчевият вятър всъщност "бомбардира" директно повърхността. Особеността на това взаимодействие с Луната, с нейната плазмено-прахова обвивка, ще бъде изследвана от един от инструментите - йонния енергийно-масов анализатор ARIES-L", каза научният директор на Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките и научен ръководител на първия етап от лунната програма, академик Лев Зельони.

Русия евакуира село заради първата си лунна мисия от половин век

Ракетата-носител "Союз-2.1б" с автоматична станция „Луна-25“ беше изстреляна от космодрума Восточний на 11 август. На 16 август апаратът трябва да навлезе в окололунна орбита, а на 21 август се очаква мекото му кацане.

В неделя Роскосмос съобщи, че на „Луна-25“ за първи път са включени научни инструменти. В резултат на това са получени първите данни от измервания за полета до Луната, които специалистите вече са започнали да обработват.
БГНЕС