/ iStock/Getty Images
Русия ще изпрати първата си мисия до повърхността на Луната от близо 50 години насам, надявайки се да възвърне престижа си в космоса въпреки военните и дипломатическите неуспехи в страната заради конфликта в Украйна.

Изстрелването на "Луна-25" е първата лунна мисия на Москва от 1976 г. насам, когато Съветският съюз се гордееше с новаторска космическа програма, която загуби своя блясък заради проблеми с финансирането и корупция.

Изстрелването от космодрума "Восточний" в Далечния изток е насрочено за 2:11 ч. московско време на 11 юли, съобщиха от руската космическа агенция Роскосмос.

Четириногият спускаем апарат тежи около 800 кг. и трябва да достигне лунната орбита след около пет дни.

Очаква се той да се доближи до южния полюс на Луната някъде около 21 август, съобщи за АФП източник от Роскосмос.

Русия готви полет до Венера

От Роскосмос добавиха, че модулът ще работи в продължение на една година и ще "взема и анализира проби от почвата и ще провежда дългосрочни научни изследвания" на материали от лунната повърхност и атмосферата.

Независимият космически анализатор Виталий Егоров заяви, че мисията "Луна-25" е важен тест за руската космическа програма.

"Затова най-големият въпрос ще бъде: може ли да се приземи?", подчерта той.

Президентът Владимир Путин иска да засили сътрудничеството в областта на космоса с Китай и да намали партньорството със Запада, което отразява геополитическите приоритети на Русия.

Москва обяви, че до 2028 г. ще прекрати работата си със Съединените щати по Международната космическа станция (МКС) и иска да участва в конкурентен проект, ръководен от Пекин.

Европейската космическа агенция заяви, че няма да си сътрудничи с Москва за изстрелването на "Луна-25" - както и за бъдещите мисии 26 и 27 - след като Путин нареди пълномащабната инвация на руски войски в Украйна миналата година.
БГНЕС