Липса на кворум провали вота на недоверие към сръбското правителство
Липса на кворум провали вота на недоверие към сръбското правителство / БГНЕС

Заради липса на кворум в сръбския парламент не се състоя предвиденото гласуване на недоверие на правителството, предаде ТАНЮГ. Едва 123 от общо 250 депутати присъстваха на дебатите, водени в продължение на 15 часа от вчера до късно тази нощ в присъствието на премиера Мирко Цветкович и няколко министри.

Председателят на парламента Славица Джукич-Деянович каза, че ще уведоми допълнително депутатите за деня на гласуване. Предложението за гласуване на недоверие на правителството бе внесено от 86 депутати от Сръбската радикална партия, Демократическата партия на Сърбия и Нова Сърбия. За да мине предложението, е необходимо за него да гласуват най-малко 126 депутати, т.е. половината плюс един.

Инициативата за гласуване на вот на недоверие е мотивирана с отношението на изпълнителната власт към разполагането на европейската мисия ЕУЛЕКС на територията на Косово.

Почти цялата политическа класа в Сърбия, управляващи и опозиция, не признават независимостта на Косово. Според опозицията обаче правителството се е отказало да защитава териториалната цялост и суверенитета на страната, като се е съгласило с разполагането на ЕУЛЕКС.

"Политиката на правителството към Косово, фактът, че прие разполагането на ЕУЛЕКС, са достатъчни причини да искаме оставката му", заяви пред депутатите Слободан Самарджич от Демократическата партия на Сърбия, бивш министър за Косово в кабинета на Воислав Кощуница.

Сръбският премиер Мирко Цветкович отхвърли критиките на опозицията като заяви, че запазването на териториалната цялост и суверенитет на Сърбия е тъкмо един от принципите на правителството, което обаче ще го защитава с юридически и дипломатически средства.

„Правителството отхвърля екстремистките политически позиции по въпроса за Косово и избира да води безкомпромисна борба с мирни средства", подчерта Цветкович пред депутатите. Сезирането на Международния съд в Хага за законността на обявяването на независимост от Косово е един от най-големите дипломатически успехи на Сърбия през "последните десетилетия", добави той.

Според сръбското законодателство, евентуална нова инициатива за внасяне на вот на недоверие срещу правителството може да бъде задействана не по-рано от шест месеца.