/ iStock/Getty Images
Топенето на ледовете на Хималаите е нараснало десет пъти през последните няколко десетилетия и това застрашава водните ресурси на милиони хора в Азия, съобщи ЮПИ, като цитира резултати от изследване на специалисти от университета в Лийдс, Великобритания.

Те са установили, че хималайските ледници се свиват изключително бързо, надвишавайки значително скоростта на топене на ледниците в други части на света.

"Резултатите ни ясно сочат, че ледът изчезва от хималайските ледници с темпо, което е поне десет пъти по-бързо от средното за последните векове", каза д-р Джонатан Каривик, ръководител на изследването. "Това ускорение се проявява едва през последните няколко десетилетия и съвпада с провокираните от човешка дейност климатични промени".

От Хималаите до Арктика - топенето на ледниците се ускорява

В изследването са сравнени днешните ледници с 14 798 хималайски глетчера от "малката ледникова епоха" преди 400-700 години. Установено било, че ледниците са загубили около 40 на сто от площта си в района. Това е колкото леда, намиращ се сега в централноевропейските Алпи, в Кавказ и в скандинавските страни, взети заедно.

В резултат нивото на световния океан се е повишило с между 0,92 милиметра и 1,38 милиметра.

В Хималаите, наричани често и Третия полюс, е третата в света концентрация на ледници след Антарктика и Арктика.

Ледниците ще станат нестабилни, ако средните температури на Земята се повишат

Според съавтора на изследването д-р Саймън Кук населението в региона "вече вижда промените, които са отвъд всичко, на което хората са били свидетели през вековете". Изтъняването на ледниците предизвиква тревоги за устойчивостта на водоизточниците.

"Това изследване е поредното потвърждение, че тези промени се ускоряват и ще имат значително отражение върху цели нации и региони", каза Кук.
БТА