/ Thinkstock/Getty Images
Кубинският парламент утвърди новата конституция на страната, която признава пазара, без да се отказва от социализма, предаде АФП. Това става в момент, когато Куба е подложена на натиск от САЩ заради подкрепата си за Венецуела на президента Николас Мадуро, отбелязва АФП.
 
"Тази конституция е нашата воля. Ние сме в дълг единствено към нея и Куба", заяви в Туитър президентът Мигел Диас-Канел.
 
Кубинците масово подкрепиха новата конституция на страната

Датата, избрана за утвърждаването (символичен акт, който сам по себе си не означава, че новият основен закон влиза в сила) не е случайно. На 10 април 1869 г. в градчето Гуаймаро е огласена първата конституция на страната.
 
Новата конституция се очаква да бъде обнародвана в кубинския Държавен вестник днес или в близките дни, след което тя ще може да влезе в сила.

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

На днешното заседание на парламента наред с държавния глава Диас-Канел присъства и бившият президент Раул Кастро, първи секретар на ЦК на комунистическата партия.
Новата конституция е наследство за новите поколения кубинци, е заявил пред парламента Кастро според кубинската Национална информационна агенция - заседанието беше закрито за чуждестранни журналисти.
 
Новото в конституцията е, че тя признава пазара, частната собственост и чуждите инвестиции като необходимост за възстановяване на растежа на страната, която е в тежко икономическо положение.
 
Новото ръководство на Куба ще следва идеите на Кастро  

По отношение на политическото съдържание обаче, в основния закон изобщо няма промяна. Текстът потвърждава ръководната роля на комунистическата партия и "неотменимостта" на социализма, който господства в Куба от революцията през 1959 г. насам.
 
Раул Кастро разкритикува днес възобновените опити на САЩ да унищожат Кубинската революция и да окажат натиск върху Венецуела и заяви, че Куба не се бои от заплахи.
"Няма да се отречем от никой от принципите си и ще отхвърлим всяка форма на изнудване, засилването на икономическата война и на блокадата", заяви Кастро пред парламента, цитиран от Ройтерс.
БТА