Корабът, преобърнал се край Малта, превозвал предимно сирийци
Корабът, преобърнал се край Малта, превозвал предимно сирийци / снимка: БГНЕС, архив

Бежанците, чийто кораб се преобърна онзи ден край Малта, са предимно сирийци, бягащи от гражданската война в страната си, отплавали от Либия в обстановка на хаос, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

От Либия беше тръгнал и корабът, круширал край италианския остров Лампедуза на 3 октомври, когато загинаха 360 души - повечето еритрейци, избягали от репресиите на режима в Асмара и от принудителната военна служба.

Съдът, който се преобърна в петък край Малта, превозвал предимно сирийци. Той тръгнал в четвъртък от либийското селище Зуара, на 60 км от туниската граница, разказват оцелелите 206 души (от общо между 270 и 400 пътници). При бедствието загинаха над 30 души.

Ашур - сириец, изгубил при корабокрушението бременната си с близнаци съпруга и двегодишния им син - разказа пред АФП, че е избягал от ужасите в родината си, за да осигури бъдеще за семейството си. Сега той има само двегодишната си дъщеричка, която държал в ръце при преобръщането на кораба. Добралите се до Малта оцелели казаха, че при отплаването си от Либия били обстрелвани и корабът им бил повреден.

При стрелбата имало и ранени, а тя вероятно избухнала при конфликт между съперничещи си групи трафиканти на хора. Завърза се яростна битка, по радиото и по телефона някой крещеше и изискваше да се върнем на сушата, но капитанът не го направи, разказва 22-годишен сирийски бежанец. Отплавалите от Зуара бегълци казват, че са платили по 1000 долара на каналджиите, докато за хората, дошли от Египет, тарифата била между 3000 и 4000 долара.

Италианският министър на отбраната Марио Мауро призова Европейския съюз на срещата си на върха на 24 и 25 октомври да вземе конкретни решения "за гарантиране на политическата стабилност в африканските страни и за справяне с миграционния поток".

Европа "трябва да реши съдбата си: дали иска да обърне гръб на една историческа промяна в миграционния поток или да реагира с нови правни и политически мерки", заяви той, подчертавайки, че случващото се в Сирия ще прокуди от страната милиони хора за десетилетия.

Италианският премиер Енрико Лета съобщи, че от понеделник в Средиземно море започва да действа военно-хуманитарна мисия, като броят на съдовете на военноморските сили, патрулиращи в района, ще бъде утроен, а те ще бъдат подкрепени и от въздуха, за да се предотвратят нови трагедии.