С култовия си брой последователи в социалните мрежи шефът на Tesla Илон Мъск натрупа значителна власт да движи пазарите със своите размишления, но мътните правила пречат на регулаторите да го обуздаят, пише Ройтерс.

Главният изпълнителен директор, може да се похвали с над 54 милиона последователи в Twitter и верни поддръжници в Reddit. С поредица от туитове и бизнес съобщения тази година той повлия на пазара на криптовалути и тласна силно нагоре някои акции.

Тази власт бе доказана миналата седмица. Публикация на Мъск в сряда, че Tesla вече няма да приема плащания в биткойн, срина криптовалутата със 17%, разтърси биткойн фючърсите и повлече надолу по-широкия криптовалутен пазар.

Защо биткойнът поглъща толкова много енергия?

Доуджкойнът (Dogecoin) имаше още по-резки движения, навлизайки в низходяща спирала, след като Мъск го нарече "нервно суетене" по време на американското телевизионно шоу "Saturday Night Live". Часове по-късно доуджкойнът скочи, когато Мъск обяви, че компанията му за граждански ракети SpaceX ще го приеме за разплащания. Новата криптовалута пoнесе допълнителен удар в четвъртък, когато Мъск заяви, че участва в дейност по подобряване на ефективността на трансакциите с тази валута.

Макар защитници на потребителите да твърдят, че Мъск ощетява инвеститорите и се подиграва с публичните пазари, не е ясно дали той е нарушил някакви правила, просто като е упражнил влиянието си.

"Проблемът тук е, че главният изпълнителен директор на разхлабените оръдия продължава да си отваря устата за всякакви потенциални събития, движещи пазара", казва Денис Келъхър, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Better Markets. "Определено е доста безотговорно, но може и да не е незаконно", допълва той.

Туитовете на Мъск за доуджкойна през последните месеци доведоха до силно поскъпване на цифровата валута, което започна като пародия в социалните медии. Почти без стойност в края на 2020 година, доуджкойн се превърна в четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация, по данни на CoinMarketCap.com.

И други туитове тази година изглежда тласнаха нагоре акции - на търговеца на игри на дребно GameStop и на онлайн пазара Etsy. Междувременно инвеститорите по погрешка разграбиха акциите на производителя на устройства Signal Advance, приемайки, че това е борсовото обозначение на приложението за чат Signal, което Мъск одобри.

Адвокати обаче заявиха, че за да е нарушил закона, Мъск трябва да е променил цената на актив с цел да обогати себе си или близки хора или да е разполагал с вътрешна информация.

"В миналото достъпът до тези лидери беше филтриран чрез персонал и прессъобщения. Сега широката общественост трябва да оценява директно тази информация", коментира Тимъти Шийлдс, съдружник в адвокатска кантора Kelley Kronenberg с ресор технологии. "Когато с речта си Мъск изразява самия себе си, независимо от Tesla, е много трудно регулаторите да направят разделението", допълва той.


 
БТА