/ iStock/Getty Images
Израелският министър на отбраната Бени Ганц предупреди, че Иран може да се сдобие до седмици с ядрени материали с оръжейно качество, предаде ДПА.

Техеран наруши всички ограничения в ядреното споразумение и само 10 седмици го делят от произвеждането на материали, необходими за ядрено оръжие, подчерта Ганц на среща на посланици на страните от Съвета за сигурност на ООН, свикана след довело до жертви нападение срещу танкер в Оманския залив. Израел, Румъния, САЩ и Великобритания обвиняват Иран за нападението, а Техеран отрича да е замесен.

Спорът около сключената през 2015 г. ядрена сделка с Иран е един от многото поводи за засилилото се през последните години напрежение в Близкия изток. Израел смята иранската ядрена програма за заплаха за самото си съществуване. Техеран твърди, че тя има чисто мирни цели.

Сключеното през 2015 г. споразумение позволява на Иран да произвежда нискообогатен уран за ядрени реактори в замяна на облекчаване на санкциите. САЩ напуснаха сделката през 2018 г., което подтикна Техеран към засилено обогатяване на уран и ограничаване на международните инспекции на ядрените си обекти. Останалите пет страни по споразумението, Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция, се опитват от месеци да убедят Техеран и Вашингтон да се върнат към спазването му.
БТА