Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock
Япония направи демарш пред Китай заради китайски военен кораб, плаващ в близост до спорни острови, съобщи японски служител, след като се появиха съобщения, че Русия също е изпратила свой военен кораб в района.

Островчетата в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Токио и Дяоюй в Пекин, са в центъра на дългогодишен спор между Япония и Китай.
Японски официални лица редовно протестират срещу присъствието на китайски кораби на бреговата охрана във водите в близост до островите, но според обществената телевизия NHK за първи път от 2018 г. насам там е забелязан кораб на военноморските сили.

Тази сутрин около 7:44 ч. (2244 GMT в неделя) фрегата на китайските военноморски сили "е забелязана да навлиза в съседните на Япония води" югозападно от един от контролираните от Токио острови, се казва в изявление на японското министерство на отбраната.

Температурите в Япония чупят рекорди, предупредиха за риск от недостиг на ток

Прилежащите води са 12-милна ивица, която се простира извън териториалните води.

"Изразихме сериозна загриженост и внесохме по дипломатически път протеста си до китайската страна и ги призовахме да предотвратят повтарянето" на подобни инциденти, заяви пред репортери заместник-главният секретар на кабинета Сейджи Кихара.

Островчетата "са японска територия както от гледна точка на историята, така и на международното право", добави той.

Отделно от това тази сутрин в прилежащите води на спорните острови е бил забелязан и руски военен кораб, съобщиха NHK, Jiji Press и други японски медии, като се позоваха на анонимни източници от Министерството на отбраната.

От министерството не можаха да потвърдят веднага информацията, съобщава АФП.

През май китайски и руски изтребители извършиха съвместни полети в близост до източноазиатската страна, докато лидерите на т.нар. четиристранен блок - Япония, САЩ, Австралия и Индия, се срещаха в Токио.

Въпреки че самолетите не са нарушили териториалното въздушно пространство, Япония заяви, че ходът е бил "провокативен", като се има предвид, че времето е съвпаднало със срещата на върха на лидерите.

Пекин заяви, че полетите са били част от китайския и руския "годишен план за военно сътрудничество".
БГНЕС